reading comprehensions for CAT

  • Reading comprehension involves a proof reading of a passage of about 300 – 1000 words and answering the questions that follow.
  • RC forms an important part of the verbal ability section. This section mainly focuses on to check the ability to understand the language and the underlying concept of the passage. The main focus should be to have a good command over the language as well as time management.
  • Make sure you attempt these passage on a regular basis and with complete seriousness.
  • Read the passage below and then answer the questions that follow.
  • Once you are finished, click the ‘Get Results’ button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.

RC Passage

Cozette could have been a pretty child, but she was thin and pale and her eyes were stained with weeping. She was dressed in her thin torn cotton dress and she shivered all the time. Here and there on her body were blue marks from the beatings that her mistress had given her. Her naked legs were red and rough. When she spoke, her voice trembled. Everything about the child, her looks, her behavior, her speech, her silence, every small gesture she made, showed a terrible fear. She was so afraid that, even though she was wet through, she dared not go near the fire to warm herself, but sat shivering in a corner of the room.

RC Passage-1

Congratulations - you have completed RC Passage-1.You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.Your performance has been rated as %%RATING%%
Your answers are highlighted below.
Question 1
Cozette could not be a pretty child because
A
she was pale and emaciated
B
she was weeping
C
she was scantily dressed
D
she was trembling with fear
Question 1 Explanation:
From the first line of the passage we can make out that it was her paleness & thinness were the reason she wasn’t pretty. Emaciated is just a synonym for thinness.
Question 2
Cozette's voice trembled because
A
she was feeling cold
B
she was frightened
C
there was no fire near her
D
she was wearing a thin, cotton dress
Question 2 Explanation:
It is stated in the paragraph that her every gesture showed a terrible fear. Eords like ‘shivered’ and the line. . Everything about the child, her looks, her behavior, her speech, her silence, every small gesture she made, showed a terrible fear..’
Question 3
Cozette's terrible fear is conveyed most vividly by the description of
A
her constant shivering
B
her tear-stained eyes
C
her trembling voice
D
her inability to go near the fire.
Question 3 Explanation:
She was so afraid that, even though she was wet through, she dared not go near the fire to warm herself, but sat shivering in a corner of the room..’
Question 4
The cause of Cozette's fear is explained by
A
her pale appearance
B
her torn dress
C
the blue marks on her body
D
her speech
Question 4 Explanation:
Cozette’s fear is caused due to the beatings that she gets from her mistress, which is the reason for the blue marks on her body.
Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect. Get Results
There are 4 questions to complete.
List
Return
Shaded items are complete.
1234End
Return

Want to explore more Reading Comprehensive Passage?

Explore Our Reading Comprehensive Passage