reading comprehensions for CAT

  • Reading comprehension questions involve reading of a passage of about 300 – 600 words and deriving answers from the passage content..
  • RCs forms an important part of the English Language section. This section mainly focuses on to check the ability to understand the language and the underlying concept of the passage. The main focus should be to have a good command over the language as well as time management.
  • Make sure you attempt these passage on a regular basis and with complete seriousness.
  • Read the passage below and then answer the questions that follow.
  • Once you are finished, click the ‘Get Results’ button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.

RC Passage

The heat-wave deepened during the following few days while Jack and I lazed about in the house and yards, wearing ragged shirts and discarded garments, because the more presentable ones were being packed by mother. She was obviously not strong enough to cycle down Hampshire, where father and Jack had been one weekend, to see and rent a cottage in Ropley, near Alresford. From this prospective journey Jack had returned with half a dozen photographs taken with a plate-camera which he had made for himself, the aperture being a pinhole. This was only one of his many ingenious artifacts. I had studied the pictures, which included a church that leaned backwards, in the hope of finding that perpetually teasing certainty which we look for when about to take some adventurous step into the unknown. But Ropley remained unreal.

CDS RC: Passage-9

Congratulations - you have completed CDS RC: Passage-9.You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.Your performance has been rated as %%RATING%%
Your answers are highlighted below.
Question 1
During the hot summer days the author and Jack
A
were taking adventurous steps into the unknown
B
went visiting several churches in Ropley
C
were busy repairing a camera
D
were passing their time in idleness
Question 1 Explanation:
In the first line the author states that he and Jack lazed about in the house. It is a diect question from the passage.
Question 2
They were planning
A
to move out to Ropley
B
a trekking expedition to Alresford
C
to do some photography
D
to make some artifacts
Question 2 Explanation:
They were moving out because of the heat wave, so the correct choice is option (a).
Question 3
The author and Jack were wearing ragged shirts and discarded garments because
A
they were very poor
B
it was summer
C
all their good clothes were already packed
D
they were lazing about
Question 3 Explanation:
It is stated in the passage in that their mother was packing all their more presentable clothes.
Question 4
The plate camera
A
was the only artifact made by father and Jack
B
was the only artifact Jack had made for himself
C
was only one of Jack's many such artefacts
D
was borrowed by Jack from his friend for taking half a dozen photographs
Question 4 Explanation:
In the passage the author describes the plate camera as one of his ingenious artifacts, hence the answer is clearly mentioned in the passage.
Question 5
Father and Jack had been to Ropley one weekend
A
to take photographs of the church that leaned backwards
B
because Ropley was unreal
C
to take some adventurous step into the unknown
D
to see and rent a cottage there
Question 5 Explanation:
They had gone to see and rent a cottage in that town. it is mentioned in the passage.
Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect. Get Results
There are 5 questions to complete.
List
Return
Shaded items are complete.
12345
End
Return

Want to explore more Reading Comprehensive Passage?

Explore Our Reading Comprehensive Passage