- This is an assessment test.
- To draw maximum benefit, study the concepts for the topic concerned.
- Kindly take the tests in this series with a pre-defined schedule.

## Arithmetic: Simple Interest Test-4

Congratulations - you have completed

*Arithmetic: Simple Interest Test-4*.You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.You correct answer percentage: %%PERCENTAGE%% .Your performance has been rated as %%RATING%% Your answers are highlighted below.

Question 1 |

What total amount would Mithilesh get at the end of three years if he invests an amount of Rs.11, 200 in a scheme which offers simple interest at the rate of 8.5 p. c. p. a. for three years?

Rs.14, 056 | |

Rs.14, 348 | |

Rs.13, 852 | |

Rs.15, 064 |

Question 1 Explanation:

Principal = Rs. 11,200.

Amount = Rs. 11,200 X (1+.085 X 3) = Rs. 14056.

Correct option is (a)

Amount = Rs. 11,200 X (1+.085 X 3) = Rs. 14056.

Correct option is (a)

Question 2 |

Ravi borrowed some money at the rate of 4 p.c.p.a. for the first three years, at the rate of 8 p.c.p.a. for the next two years and at the rate of 9 p.c.p.a. for the period beyond 5 years. If he pays a total simple interest of Rs.19, 550 at the end of 7 years, how much money did he borrow?

Rs.39, 500 | |

Rs.42, 500 | |

Rs.41, 900 | |

Rs.43, 000 |

Question 2 Explanation:

Let the principal be Rs. y

(y X 0.4 X 0.3)+ (y X 0.8 X 0.2)+( y X 0.9 X 0.2)= 19550

= 0.12y + 0.16y + 0.18y = 19550

= 46y = 19550 Ã— 100

=y = Rs. 42,500.

(y X 0.4 X 0.3)+ (y X 0.8 X 0.2)+( y X 0.9 X 0.2)= 19550

= 0.12y + 0.16y + 0.18y = 19550

= 46y = 19550 Ã— 100

=y = Rs. 42,500.

Question 3 |

Srinivasan invests two equal amounts in two banks giving 10% and 12% rate of interest respectively. At the end of year the interest earned is Rs.1650/-. Find the sum invested in each.

Rs.8, 500/- | |

Rs.15, 000/- | |

Rs.7, 500/- | |

Rs.17, 000/- |

Question 3 Explanation:

Let the principal invested be Rs. 2x.

Therefore, 0.10x+0.12x =1650

=> 0.22x =1650

x = 1650/0.22 = Rs. 7500

Therefore, 0.10x+0.12x =1650

=> 0.22x =1650

x = 1650/0.22 = Rs. 7500

Question 4 |

Rs.800 becomes Rs.956 in 3 years at certain simple rate of interest. If the rate of interest is increased by 4%, what amount will Rs.800 become in 3 years?

Rs.1020.8 | |

Rs.1025 | |

Rs.1052 | |

Data inadequate |

Question 4 Explanation:

The S.I in 3 years is = Rs. 956-800 = Rs. 156.

S.I in 1 year is = Rs. 156/3 = Rs. 52.

Rate = (52/800) x 100 =6.5%

Increased amount = 6.5+4 =10.5 %

New amount is Rs. 800 (1+0.315) = 800 x 1.315 =Rs. 1052.

S.I in 1 year is = Rs. 156/3 = Rs. 52.

Rate = (52/800) x 100 =6.5%

Increased amount = 6.5+4 =10.5 %

New amount is Rs. 800 (1+0.315) = 800 x 1.315 =Rs. 1052.

Question 5 |

A certain amount earns simple interest of Rs.1, 750/- after 7 years. Had the interest been 2% more, how much more interest would it have earned?

Rs.35/- | |

Rs.350/- | |

Rs.245/- | |

Cannot be determined |

Question 5 Explanation:

There will be two variables in 1 equation .

Not- determinable.

Option (d) is correct.

Not- determinable.

Option (d) is correct.

Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.

There are 5 questions to complete.

List |

### Simple Interest (Complete Lesson): Table of Contents

**Concept Articles****Exercise **

**Practice Tests **