Current Affairs Quiz August 11 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz August 11 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz August 11 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz August 11 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 11 August 2017.

Question 1: Rohingya Muslim community belongs to which nation?
A. Russia
B. Syria
C. Myanmar
D. Bangladesh

Answer and Explanation

Answer: C

Rohingya Muslim Communite are indigenous to Rakhine state, Myanmar.

Question 2: Vinay Dube, and American-Indian recently appointed as CEO of which Airline?
A. American Airline
B. Jet Airways
C. Delta Air
D. Air India

Answer and Explanation

Answer: B

Jet Airways appointed Vinay Dube as its CEO after receiving security clearance from the government.

Question 3: Which social giant recently launched a video platform called ‘Watch’?
A. Google
B. Snapchat
C. Whatsapp
D. Facebook

Answer and Explanation

Answer: D

In an apparent bid to take on Google-owned YouTube, Facebook has rolled out ‘Watch’ — a redesigned video platform for creators and publishers.

Question 4: Who has been removed from post of Director by United Breweries?
A. Vijay Mallya
B. Subrato Roy
C. Govind Iyanger
D. Sidharth Mallya

Answer and Explanation

Answer: A

Following SEBI’s order against Vijay Mallya, United Breweries has removed the absconding Businessman as its director.

Question 5: Turkey has started building a wall on its border with which country?
A. Iraq
B. Iran
C. Syria
D. Yemen

Answer and Explanation

Answer: B

Turkey has begun building a border wall with Iran, similar to the one with Turkey-Syria border.

Question 6: Who is known as the Mother Teresa of Pakistan?
A. Dr. Ruth Pfau
B. Jehan Ara
C. Kalsoom Lakhani
D. Maria Umar

Answer and Explanation

Answer: A

Dr Ruth Pfau, a German doctor popularly known as Pakistan’s ‘Mother Teresa’ for dedicating her life to eradicate leprosy in the country, died on Thursday at a private hospital in Karachi.

Question 7: Which municipal corporation recently mandated Vande Mataram in schools?
A. Kolkata
B. Madras
C. Banaras
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: D

Bruhanmumbai Muncipal Corporation(BMC) has passed a notice to make singing Vande Mataram compulsory in all schools run by them.

Question 8: Who will take charge as chief of Central Board of Film Certification?
A. Ashok Pandit
B. Prasoon Joshi
C. Anand Gandhi
D. Kushan Nandy

Answer and Explanation

Answer: B

Lyricist and screenplay writer Prasoon Joshi will take charge and will hold the office for three years or until further orders, whichever is earlier, said a statement from the Ministry of Information and Broadcasting.

Question 9: The CM of which state has recently suspended 11 officials and transferred 7 for alleged dereliction of duty?
A. Punjab
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Haryana

Answer and Explanation

Answer: B

UP CM Yogi Adityanath has suspended 11 officials and transferred 7 for alleged dereliction of duty.

Question 10: Who did Viswanathan Anand defeat to jump to the joint lead position in Singquefield Cup chess tournament?

A. Sergey Karjakin
B. Maxime Vachier-Lagrave
C. Hikaru Nakamura
D. Ian Nepomniachtchi

Answer and Explanation

Answer: D

Viswanathan Anand defeated Ian Nepomniachtchi and recorded a second victory to move into joint lead after the seventh round of the Singquefield Cup chess tournament.

Daily Current Affairs: 11 August

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for August-2017
Happy Learning!
Aug-1Aug-2Aug-3Aug-4
Aug-5Aug-6Aug-7Aug-8
Aug-9Aug-10Aug-11Aug-12
Aug-13Aug-14Aug-15Aug-16
Aug-17Aug-18Aug-19Aug-20
Aug-21Aug-22Aug-23Aug-24
Aug-25Aug-26Aug-27Aug-28
Aug-29Aug-30

Daily-Current-Affairs-11-august-2017-Current-Affairs-Quiz-august-11-2017-Current-Affairs-Infographic