Current Affairs Quiz August 16 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz August 16 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz August 16 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz August 16 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 16 August 2017.

Question 1: Which country recently launched a new direct sea route to Pakistan?
A. Russia
B. China
C. Qatar
D. Afghanistan

Answer and Explanation

Answer: C Qatar has launched a new direct sea route to Pakistan.

Question 2: Which country is not the part of TAPI project?
A. Afghanistan
B. India
C. China
D. Pakistan

Answer and Explanation

Answer: C

TAPI is 1,814 kilometer-long Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India (TAPI) gas pipeline.

Question 3: Which city has been named as world’s most livable city?
A. London
B. Dubai
C. Adelaide
D. Melbourne

Answer and Explanation

Answer: D

Melbourne named world’s most livable city for 7th year.

Question 4: With which country has India made an agreement to cooperate over Indo-Pacific region?
A. America
B. South Korea
C. N Korea
D. China

Answer and Explanation

Answer: A

India and the US have agreed to enhance peace and stability in the Indo-Pacific region by establishing a new two-by-two ministerial dialogue.

Question 5: Which of the following is an Indian state owned oil firm?
A. ONGC
B. Reliance Petroleum
C. ESSAR Oils
D. Castrol India

Answer and Explanation

Answer: A

Oil and Natural Gas Corp (ONGC) is State owned oil firm of India.

Question 6: International Cricket Council(ICC) has hired a security company to resume cricket in which country?
A. Pakistan
B. Sri Lanka
C. Dubai
D. S Africa

Answer and Explanation

Answer: A

The International Cricket Council (ICC) has hired a security company for a three year period in a bid to resume International Cricket in Pakistan.

Question 7: Which cricketer is ready to set up Cricket academy in Dubai?
A. Adam Gilkhrist
B. Mathew Hayden
C. Anil Kumbale
D. MS Dhoni

Answer and Explanation

Answer: D

Former Indian captain MS Dhoni is set to open a cricket academy in the Dubai Pacific Sports Club(PSC) in Dubai.

Question 8: Which Indian state has launched Indira canteen?
A. Tamil NAdu
B. Karnataka
C. Madhya Pradesh
D. Uttar Pradesh

Answer and Explanation

Answer: B

Karnataka launched Indira canteen with meals priced at Rs.5, Rs.10.

Question 9: Which state is set to receive rights to decide on AFSPA imposition?
A. Jammu and Kashmir
B. Tripura
C. Manipur
D. Nagaland

Answer and Explanation

Answer: C

The Union Home Ministry is set to give up its power to impose the ‘disturbed areas’ tag on Assam and Manipur, both ruled by the BJP.

Question 10: Who is Law and Information Technology Minister of India?
A. Prakash Javadekar
B. Smriti Irani
C. Ravi Shankar Prasad
D. Maneka Gandhi

Answer and Explanation

Answer: C

Ravi Shankar Prasad is theLaw and Information Technology Minister of India.

Daily Current Affairs: 16 August

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for August-2017
Happy Learning!
Aug-1Aug-2Aug-3Aug-4
Aug-5Aug-6Aug-7Aug-8
Aug-9Aug-10Aug-11Aug-12
Aug-13

Daily-Current-Affairs-16-august-2017-Current-Affairs-Quiz-august-16-2017-Current-Affairs-Infographic