Current Affairs Quiz August 23 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz August 23 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz August 23 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz August 23 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 23 August 2017.

Question 1: According to UN report which country is supplying chemical weapons to Syria?
A. Russia
B. Japan
C. US
D. N Korea

Answer and Explanation

Answer: D

N Korea was intercepted twice in past six months shipping chemical weapons to a Syrian government agency responsible for country’s chemical weapons program.

Question 2: Which Paralympian has been selected for Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?
A. Sardar Singh
B. Deepa Malik
C. Devendra Jhajharia
D. Mariappan Thengvellu

Answer and Explanation

Answer: C

Indian hockey team captain Sardar Singh and Paralympian Devendra Jhajharia will be honored with Rajiv Gandhi Khel Ratna award.

Question 3: 8th World Renewable Energy Technology Congress was held in which city?
A. Kyoto
B. New Delhi
C. Shanghai
D. Paris

Answer and Explanation

Answer: B

8th World Renewable Energy Technology Congress was held in New Delhi.

Question 4: Who has been appointed as the Chairman of the Railway Board?
A. Ashok Mittal
B. Ashwini Lohani
C. AM Naik
D. E Shreedharan

Answer and Explanation

Answer: B

Air India CMD Ashwin Lohani named as Railway Board Chairman.

Question 5: Which Government of India’s policy think tank has launched campaign “Mentor India”?
A. SEBI
B. NITI Aayog
C. Planning Commission
D. NPCI

Answer and Explanation

Answer: B

NITI Ayog launched the ‘Mentor India’ Campaign which is a strategic nation building initiative to engage leaders who can mentor students at more than 900 Atal Tinkering Labs.

Question 6: ‘Beast of the Green Hell’ is the car launched by which automobile company?
A. BMW
B. Audi
C. Volkswagen
D. Mercedese Benz

Answer and Explanation

Answer: D

‘Beast of the Green Hell’ is model of German Automaker Mercedese-Benz.

Question 7: Who is the CEO of NITI Aayog?
A. Amitabh Kant
B. Narendra Modi
C. Rajeev Kumar
D. Arun Jaitley

Answer and Explanation

Answer: A

Amitabh Kant is CEO of NITI Aayog, a policy maker think tank of GOI.

Question 8: Which state has recently launched a rescue wagon for mass casualties?
A. Tamil Nadu
B. Karnataka
C. Odisha
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: B

Karntaka Transport Minister launched a mass casualty rescue wagon that is capable of transporting 20 patients in one go.

Question 9: Which is the first state in India to offer Social Welfare benefits to the Transgender community?
A. Kerala
B. Karnataka
C. Odisha
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: C

Odisha is the first state to provide a social welfare benefits such as pension to the transgender community in the state.

Question 10: In which city is Air India museum is set to open?
A. Mumbai
B. Bengluru
C. Nashik
D. Indore

Answer and Explanation

Answer: A

The Air India museum, which has been put on hold because of the airline’s losses, will open in February in Mumbai.

Daily Current Affairs: 23 August

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for August-2017
Happy Learning!
Aug-1Aug-2Aug-3Aug-4
Aug-5Aug-6Aug-7Aug-8
Aug-9Aug-10Aug-11Aug-12
Aug-13Aug-14Aug-15Aug-16
Aug-17Aug-18Aug-19Aug-20
Aug-21Aug-22Aug-23Aug-24
Aug-25Aug-26Aug-27Aug-28
Aug-29Aug-30

Daily-Current-Affairs-23-august-2017-Current-Affairs-Quiz-august-23-2017-Current-Affairs-Infographic