Current Affairs Quiz August 25 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz August 25 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz August 25 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz August 25 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 25 August 2017.

Question 1 : Who has been named as UEFA’s Best Player of the Year?
A. Neymar
B. Cristiano Ronaldo
C. Lionel Messi
D. Suarez

Answer and Explanation

Answer: B

Real Madrid’s Cristiano Ronaldo has been named as UEFA’s Best Player of the Year for the 3rd time.

Question 2 : ’UDAN’ scheme of GOI has been launched by which ministry?
A. Child Development Ministry
B. HRD Ministry
C. Finanace Ministry
D. Civil Aviation Ministry

Answer and Explanation

Answer: D

UDAN is the regional connectivity scheme launched by Civil Aviation Ministry.

Question 3 : Rajeev Bansal has been appointed as CEO of which state owned firm?
A. GAIL
B. IOC
C. Railway Board
D. Air India

Answer and Explanation

Answer: D

Rajiv Bansal, Additional Secretary & Financial advisor at Ministry of Petroleum and Natural Gas, has been appointed as the interim Chairman and MD of state air carrier Air India.

Question 4 : Who is the author of book ‘I Do What I Do’?
A. Raghuram Rajan
B. D Subbarao
C. Urjit Patel
D. Vimal Jalan

Answer and Explanation

Answer: A

’Do What I Do: On Reforms, Rhetoric & Resolve’ a book by Former RBI Governor Raghuram Rajan will launch on 4th September, exactly a year after Rajan quit as RBI Governor.

Question 5 : Nandan Nilekani is Co-founder of which software giant?
A. Wipro
B. TCS
C. Infosys
D. Cognizant

Answer and Explanation

Answer: C

Co-founder of Indian software giant Infosys Nandan Nilekani has been appointed as non-executive chairman of Infosys Board.

Question 6 : Which Asian country has imposed new sanctions against N Korea?
A. S Korea
B. China
C. India
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: D

Japan imposed fresh sanctions on North Korea by freezing the assets of Chinese and Namibian firms doing business with the nuclear-armed state.

Question 7 : Who is the CEO of Unique Identification Authority of India(UIDAI)?
A. Amitabh Kant
B. A B Pandey
C. S Jayshankar
D. Rajeev Bansal

Answer and Explanation

Answer: B

Ajay Bhushan Pandey is the CEO of UIDAI

Question 8 : Which state has recently launched web portal to help students with competitive exams?
A. Tamil Nadu
B. Maharashtra
C. Odisha
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: B

The Maharashtra educational board has launched a web portal with online question banks to help students prepare for competitive exams on their own.

Question 9 : Which state has signed MoU with Microsoft India for development of “farm price forecasting model”?
A. Kerala
B. Karnataka
C. Odisha
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: B

Karnataka Agriculture Department signed Memorandum of Understanding(MoU) with Microsoft India to develop a “farm price forecasting model” using latets IT toolsin a bid to help farmers.

Question 10 : Electronics giant Samsung is a_______ company?
A. South Korean
B. Japanese
C. Hong Kong
D. Chinese

Answer and Explanation

Answer: A

Electronics giant Samsung is South Korean company.

Daily Current Affairs: 25 August

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for August-2017
Happy Learning!
Aug-1Aug-2Aug-3Aug-4
Aug-5Aug-6Aug-7Aug-8
Aug-9Aug-10Aug-11Aug-12
Aug-13Aug-14Aug-15Aug-16
Aug-17Aug-18Aug-19Aug-20
Aug-21Aug-22Aug-23Aug-24
Aug-25Aug-26Aug-27Aug-28
Aug-29Aug-30

Daily-Current-Affairs-25-august-2017-Current-Affairs-Quiz-august-25-2017-Current-Affairs-Infographic