Current Affairs Quiz August 30 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz August 30 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz August 30 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz August 30 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,

Daily Current Affairs Today 30 August 2017.

Question 1: Shetkar Committee was formulated by GOI for recommendations in which sector?
A. Finance
B. Health Care
C. Defense
D. Foreign Trade

Answer and Explanation

Answer: C

Shetkar Committed was formulated by GOI headed by the Lt Gen (Retd) D.B. Shekatkar, committee appointed to recommend measures for enhancing combat capability and rebalancing defence expenditure of the armed forces to increase the teeth-to-tail ratio.

Question 2: Which institute has opened a Matrimonial Webstite for people with HIV?
A. IIT-B
B. IIM-C
C. IIM-K
D. IIM-A

Answer and Explanation

Answer: D

A team of researchers at Indian Institute Management-Ahmadabad has developed a matrimonial website for HIV positive people to find them a partner and facilitate social integration.

Question 3: Chief Minister of _____ recently announced Friday as ‘Day of Helping Hand’
A. Andhra Pradesh
B. Telangana
C. Maharashtra
D. Kerala

Answer and Explanation

Answer: A

Andhra Pradesh CM Chandrababu Naidu has declared Friday as the ‘day of Helping Hand’.

Question 4: 9th BRICS summit is scheduled to be held in which country?
A. India
B. China
C. Russia
D. S Africa

Answer and Explanation

Answer: B Prime Minister Narendra Modi will attend 9th BRICS summit in Xiamen, China.

Question 5: Hurricane Harvey Storm recently hit which country?
A. Australia
B. Japan
C. England
D. US

Answer and Explanation

Answer: D The Hurricane Harvey storm has so far claimed at least 17 lives and authorities estimate 30,000 people will need shelter.

Question 6: Which country recently suspended official talks and visits to US?
A. Japan
B. Pakistan
C. Kenya
D. Combodia

Answer and Explanation

Answer: B

Pakistan has suspended official visits and talks concerned with the U.S. to protest against President Donald Trump’s criticism of Islamabad for providing safe havens to militants.

Question 7: Puneet Chhatwal has been appointed as MD and CEO of _______
A. Indian Hotels Company Ltd
B. ITC
C. J W Marriott Group
D. Oberoi Group

Answer and Explanation

Answer: A

Tata group hospitality firm Indian Hotels Company Ltd(IHCL) has appointed Duetsche Hospitality CEP Puneet Chhatwal as its MD and CEO.

Question 8: Who has been appointed as CEO of BSE?
A. Rajeev Kumar
B. Ashish Chauhan
C. Anuj Kumar
D. Rajeev Bansal

Answer and Explanation

Answer: B

Top Stock exchange BSE’s board has approved another 5-year term for its Chief Ashish Chauhan.

Question 9: The match between World XI and Pakistan will be held in which country?
A. Dubai
B. Pakistan
C. S Africa
D. Sri Lanka

Answer and Explanation

Answer: B

The International Cricket Council (ICC) has appointed former West Indies captain Richie Richardson as the march referee for the 3-match T20 Independence Cup between Pakistan and the World XI side.

Question 10: Recently Bangladesh defeated ____ first time in Test Cricket History.
A. S Africa
B. India
C. Australia
D. Windies

Answer and Explanation

Answer: C

Bangladesh registered its first ever Test win over Australia after defeating them by 20 runs in the first test.

Daily Current Affairs: 30 August

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for August-2017
Happy Learning!
Aug-1Aug-2Aug-3Aug-4
Aug-5Aug-6Aug-7Aug-8
Aug-9Aug-10Aug-11Aug-12
Aug-13Aug-14Aug-15Aug-16
Aug-17Aug-18Aug-19Aug-20
Aug-21Aug-22Aug-23Aug-24
Aug-25Aug-26Aug-27Aug-28
Aug-29Aug-30
Aug-29Aug-30

Daily-Current-Affairs-30-august-2017-Current-Affairs-Quiz-august-30-2017-Current-Affairs-Infographic