Current Affairs Quiz August 31 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz August 31 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz August 31 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz August 31 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 31 August 2017.

Question 1: Who is the Finance Minister of India?
A. Narendra Modi
B. Arun Jaitley
C. Sushma Swaraj
D. Rajnath Singh

Answer and Explanation

Answer: B

Arun Jaitley is the Finance Minister of India.

Question 2: Which country faced Hurricane Harvey recently ?
A. UK
B. Japan
C. USA
D. Russia

Answer and Explanation

Answer: C

USA faced Hurricane Harvey.

Question 3: Which state has had the highest share of economic crimes in 2015?
A. Madhya Pradesh
B. Uttar Pradesh
C. Rajasthan
D. Haryana

Answer and Explanation

Answer: C

Rajasthan accounts for 18% of the economic crimes in 2015.

Question 4: Which country has claimed to have powers to attack N Korea?
A. UK
B. S Korea
C. Bangladesh
D. Pakistan

Answer and Explanation

Answer: B

South Korea claimed to possess missile powers to attack any part of N Korea.

Question 5: Which country is collecting data of its citizens to prevent citizens from waging jihad ?
A. UK
B. S Korea
C. Bangladesh
D. Pakistan

Answer and Explanation

Answer: D

Pakistan is collecting its citizens data to avert the threat of IS group in the country.

Question 6: Who is the 6th Indian cricket player to complete 300 ODIs?
A. Sachin
B. Sehwag
C. Dhoni
D. Kohli

Answer and Explanation

Answer: C

M S Dhoni is the 6th Indian cricketer to complete 300 ODIs.

Question 7: Which country recently set fire to a foreign boat for illegal fishing?
A. China
B. Malaysia
C. Sri Lanka
D. India

Answer and Explanation

Answer: B

Malaysia set ablaze a foreign boat for illegal fishing.

Question 8: What % of demonetized Rs.1000 notes have not returned back to the system?
A. 1.0%
B. 1.2%
C. 1.3%
D. 1.4%

Answer and Explanation

Answer: D

1.4% of the demonetised notes are not returned back to the system.

Question 9: Uttar Pradesh accounts for ___ ¬percent of economic crimes in 2015
A. 9.6
B. 9.7
C. 9.8
D. 9.9

Answer and Explanation

Answer: B

Uttar Pradesh is 2nd with 9.7% of economic crimes out of 1.5 lakh in 2015.

Question 10: Delhi airport staff are being trained to detect ___
A. Cocaine
B. Whales
C. Tortoise
D. Marijuana

Answer and Explanation

Answer: C

The staff are being trained to detect different species of tortoise.

Daily Current Affairs: 31 August

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for August-2017
Happy Learning!
Aug-1Aug-2Aug-3Aug-4
Aug-5Aug-6Aug-7Aug-8
Aug-9Aug-10Aug-11Aug-12
Aug-13Aug-14Aug-15Aug-16
Aug-17Aug-18Aug-19Aug-20
Aug-21Aug-22Aug-23Aug-24
Aug-25Aug-26Aug-27Aug-28
Aug-29Aug-30Aug-31

Daily-Current-Affairs-31-august-2017-Current-Affairs-Quiz-august-31-2017-Current-Affairs-Infographic