Current Affairs Quiz August 6 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz August 6 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz August 6 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz August 6 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 6 August 2017.

Question 1: Who is the Finance Minister of India?
A. Narendra Modi
B. Arun Jaitley
C. Rajnath Singh
D. Sushma Swaraj

Answer and Explanation

Answer: B

Arun Jaitley is the Finance Minister of India.

Question 2: Who is the ‘2nd citizen’ of India?
A. Narendra Modi
B. Ram Nath Kovind
C. Hamid Ansari
D. Venkaiah Naidu

Answer and Explanation

Answer: D

Venkaiah Naidu, the Vice-President of India is the 2nd citizen of India.

Question 3: Which country dropped an atom bomb in Japan during World War II?
A. US
B. Sri Lanka
C. Pakistan
D. Afghanistan

Answer and Explanation

Answer: A

US dropped the world’s first atom bomb in Hiroshima,Japan during World War II.

Question 4: Which company has recently offered a voluntary separation package ?
A. TCS
B. Cognizant
C. Infosys
D. Wipro

Answer and Explanation

Answer: B Cognizant offers 9 month pay to senior level executives.

Question 5: Which country drafted resolution to ban exports from N Korea?
A. Russia
B. Sri Lanka
C. China
D. US

Answer and Explanation

Answer: D

In the aftermath of N Korea’s ballistic missile test, US drafted a resolution in the UN to ban primary exports from N Korea.

Question 6: Who is the cricket captain to have most consecutive Test series wins ?
A. M S Dhoni
B. Virat Kohli
C. Ricky Ponting
D. Steve Waugh

Answer and Explanation

Answer: C

Ricky Ponting has won 9 consecutive Test series as the captain in 2005-2008.

Question 7: Who is the Union HR Development Minister?
A. Prakash Javedkar
B. Arun Jaitley
C. Rajnath Singh
D. Sushma Swaraj

Answer and Explanation

Answer: A

Prakash Javedkar is the Union Human Resource Development Minister .

Question 8: Who will be the new Vice-Chairman of NITI Aayog?
A. Arvind Panagariya
B. Arun Jaitley
C. Rajiv Kumar
D. Venkaiah Naidu

Answer and Explanation

Answer: C

Rajiv Kumar will succeed Arvind Panagariya who recently stepped down as the Vice Chairman of NITI Aayog .

Question 9: Who will manage ‘Bharat 22’?
A. HSBC
B. HDFC
C. ICICI Prudential
D. SBI

Answer and Explanation

Answer: A

Bharat 22, exchange-traded fund will be managed by ICICI Prudential.

Question 10: In which year did US drop a bomb on Japan ?
A. 1942
B. 1943
C. 1944
D. 1945

Answer and Explanation

Answer: D

US dropped an atom bomb in Hiroshima in 1945 during the second World War and the 2nd bomb at Nagasaki after 3 days.

Daily Current Affairs: 6 August

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for August-2017
Happy Learning!
Aug-1Aug-2Aug-3Aug-4
Aug-5Aug-6Aug-7Aug-8
Aug-9Aug-10Aug-11Aug-12
Aug-13Aug-14Aug-15Aug-16
Aug-17Aug-18Aug-19Aug-20
Aug-21Aug-22Aug-23Aug-24
Aug-25Aug-26Aug-27Aug-28
Aug-29Aug-30

Daily-Current-Affairs-6-august-2017-Current-Affairs-Quiz-august-4-2017-Current-Affairs-Infographic