Current Affairs Quiz August 9 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz August 9 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz August 9 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz August 9 2017 followed by 7 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 9 August 2017.

Question 1: Guam, island territory belongs to which country?
A. Russia
B. North Korea
C. South Korea
D. United States

Answer and Explanation

Answer: D

Guam is a island territory of United States.

Question 2: Jacob Zuma is the president of:
A. Yemen
B. Kenya
C. South Africa
D. Libya

Answer and Explanation

Answer: C

The South African president, Jacob Zuma, has narrowly survived a motion of no-confidence against him in parliament.

Question 3: Bajaj Auto ltd. Recently entered into a venture with which UK based automaker?
A. Triumph
B. Force
C. Kawasaki
D. Honda

Answer and Explanation

Answer: A

Triumph Motorcycles of the U.K. and Bajaj Auto have entered into a partnership for the manufacture of Triumph-branded motorcycles in India for the global market.

Question 4:Titan has partnered with which online retailer to enter in US market?
A. Alibaba
B. Flipkart
C. Amazon
D. e-Bay

Answer and Explanation

Answer: C

Amazon, the world’s biggest online retailer, will help India’s watch-to-jewellery maker Titan Company to foray into online selling in the United States through its Global Selling Programme.

Question 5: Who is chairman of SEBI?
A. Arving Panagariya
B. Ajay Tyagi
C. Amitabh Kant
D. Rajeev Kumar

Answer and Explanation

Answer: B Ajay Tyagi is the Chairman of SEBI.

Question 6: US-Japan bombers recently conducted air drills near which country?
A. Iran
B. South Korea
C. North Korea
D. Afghanistan

Answer and Explanation

Answer: C

US supersonic B-1B bombers and Japanese jets conducted air drills close to the Korean peninsula amid increasing US-North Korean tensions.

Question 7: Which congress leader recently won RS election in Gujarat?
A. Shankarsingh Waghela
B. Ahmad Patel
C. Kapil Sibbal
D. Jairam Ramesh

Answer and Explanation

Answer: B

Congress leader Ahmed Patel has retained his Rajya Sabha seat in Gujarat in what is considered as a much prestigious fight for existence of Congress in Gujarat.

Question 8: Who gave a clarion call to people for “do or die” in quit India movement?
A. Pt. Jawaharlal Neharu
B. Sardar Patel
C. Mahatma Gandhi
D. Dr. Rajendra Prasad

Answer and Explanation

Answer: C

Father of the Nation Mahatma Gandhi gave a clarion call to people for “do or die” to end the British Rule while asking the British to quit India.

Question 9: Quit India movement was founded on which day?

A. 5th September
B. 5th August
C. 9th August
D. 9th September

Answer and Explanation

Answer: C Quit India movement was founded on 9th August 1942.

Question 10: Indian Government is planning 24/7 virtual fence along its border with which country?
A. China
B. Pakistan
C. Nepal
D. Bangladesh

Answer and Explanation

Answer: B

The Indian government is planning to install 24/7 seamless virtual fence with sensors along the India-Pak border to curb infiltration by Pakistan.

Daily Current Affairs: 9 August

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for August-2017
Happy Learning!
Aug-1Aug-2Aug-3Aug-4
Aug-5Aug-6Aug-7Aug-8
Aug-9Aug-10Aug-11Aug-12
Aug-13Aug-14Aug-15Aug-16
Aug-17Aug-18Aug-19Aug-20
Aug-21Aug-22Aug-23Aug-24
Aug-25Aug-26Aug-27Aug-28
Aug-29Aug-30

Daily-Current-Affairs-9-august-2017-Current-Affairs-Quiz-august-9-2017-Current-Affairs-Infographic