Current Affairs Quiz December 13 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz December 13 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz December 13 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz December 13 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 13 December 2017

Question 1:In which state does “Jallikattu” take place?
A. Tamil Nadu
B. Karnataka
C. Kerala
D. Telangana

Answer and Explanation

Answer: A

The TN state government had however brought in an amendment allowing ‘Jallikattu’.

Question 2:Which HC has recently refused to ban bullock cart races?
A. Kolkata HC
B. Madras HC
C. Delhi HC
D. Mumbai HC

Answer and Explanation

Answer: B

Madras HC refuses to ban bullock cart races in Tamil Nadu.

Question 3: Which country has test-fired 23 missiles this year?
A. Russia
B. India
C. North Korea
D. USA

Answer and Explanation

Answer: C

N Korea has test-fired 23 missiles this year, including a hydrogen bomb.

Question 4: In which year did Nagasaki nuclear bomb take place?
A. 1945
B. 1946
C. 1947
D. 1948

Answer and Explanation

Answer: A

N Korea has test-fired a hydrogen bomb that was about 4-5 times stronger than the 1945 Nagasaki nuclear bomb.

Question 5:Which country has suggested to adopt International Diwali Day at UN?
A. Nepal
B. Bhutan
C. Afghanistan
D. Kazakhstan

Answer and Explanation

Answer: D

Kazakhstan’s Permanent Representative to the UN, Kairat Umarov, has suggested that the global body adopt an International Diwali Day.

Question 6:In which year did Fukushima nuclear disaster take place?
A. 1945
B. 1971
C. 1999
D. 2011

Answer and Explanation

Answer: D

The Hiroshima HC reversed a lower court’s ruling and barred the restart of nuclear reactor in the country that was shut in the wake of the 2011 Fukushima nuclear disaster.

Question 7:Which cricketer has smashed a record 18 sixes in a T20 match?
A. Chris Gayle
B. Virat Kohli
C. M S Dhoni
D. Shikhar Dhawan

Answer and Explanation

Answer: A

Gayle smashes record 18 sixes in T20 match.

Question 8:Record of hitting 17 sixes by Chris Gayle in T20 is broken by ________.
A. Virat Kohli
B. M S Dhoni
C. Chris Gayle
D. Shikhar Dhawan

Answer and Explanation

Answer: C

Chris Gayle broke his own record of hitting 17 sixes in an unbeaten 175 for RCB against Sahara Pune Warriors during the IPL 2013.

Question 9:Which team has secured the 2nd spot in 36th National Rowing C’ship securing 3 medals?
A. Services team
B. Indian Army
C. Indian Navy
D. Indian Air Force

Answer and Explanation

Answer: B

The team from the Indian Army clinched the 2nd spot with 3 gold medals.

Question 10:36th National Rowing C’ship has been overall clinched by ________?
A. Services team
B. Indian Army
C. Indian Navy
D. Indian Air Force

Answer and Explanation

Answer: A

The Services team clinched the overall championship with 7 gold medals.

Daily Current Affairs: 13 December

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for December-2017
Happy Learning!
Dec-1Dec-2Dec-3Dec-4
Dec-5Dec-6Dec-7Dec-8
Dec-9Dec-10Dec-11Dec-12
Dec-13Dec-14Dec-15

Daily-Current-Affairs-13-december-2017-Current-Affairs-Quiz-december-13-2017-Current-Affairs-Infographic