Current Affairs Quiz December 3 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz December 03 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz December 03 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz December 03 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 3 December 2017

Question 1:Which Indian won a Gold Medal at Asian Luge Championship?
A. Shiva Thapa
B. Shiv Nadar
C. Shiva Keshavan
D. K Sanu

Answer and Explanation

Answer: C

The sole Indian participant and defending Asian champion Shiva Kehsavan retained his title with a time of 55.60s.

Question 2:Which of the following is the Cambridge Dictionary World of the Year 2017?
A. Populism
B. Brexit
C. Covet
D. Wikileaks

Answer and Explanation

Answer: A

The word ‘populism’ has been announced as Cambridge Dictionary’s Word of the Year 2017.

Question 3:A. Surya Prakash has been re-appointed as CEO of ____.
A. NSE
B. IFFI
C. BAMUKTA
D. Prasar Bharti

Answer and Explanation

Answer: D

Veteran journalist A Surya Prakash has been appointed the chairman of the Prasar Bharti Board for second consecutive term.

Question 4:Where are the US military headquarters for the Asia-Pacific region?
A. Thailand
B. Hawaii
C. Papua Guinea
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: B

Hawaii hosts the US military headquarters for the Asia-Pacific region.

Question 5: Saudi Arabia intercepted a second ballistic missile fired towards it this month by the Houthi rebels of _________
A. Iraq
B. Rwanda
C. Yemen
D. Syria

Answer and Explanation

Answer: C

Saudi Arabia intercepted a second ballistic missile fired towards it this month by Yemen’s Houthi rebels.

Question 6:International Day for Disabled Persons is celebrated every year on ____.
A. 1st December
B. 3rd December
C. 11th December
D. 5th December

Answer and Explanation

Answer: B

The annual observance of the International Day of Disabled Persons(3rd December) was proclaimed in 1992, by the UN General Assembly.

Question 7:Who has been sworn in as the President of Kenya?
A. Uhuru Kenyatta
B. Jacob Zuma
C. Mwai Kibaki
D. Daniel Moi

Answer and Explanation

Answer: D

Kenyan President Uhhuru Kenyatta has been sworn in for a second and final five-year term.

Question 8:Hornbill festival is celebrated in _____.
A. Manipur
B. Mizoram
C. Nagaland
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: C Presidnet of India Shri Ramnath Kovind inaugurated the Hornbill Festival in Nagaland.

Question 9:Ajeya Warrior is the military exercise between Armies of India and _____.
A. Japan
B. UK
C. Israel
D. Indonesia

Answer and Explanation

Answer: B

’Ajeya Warrior’, third joint military exercise between armies of India and UK began in Bikaner, Rajasthan.

Question 10:Shanghai Cooperation Organisation summit was attended by Suhma Swaraj, It was held in ____.
A. Russia
B. China
C. Bangladesh
D. Pakistan

Answer and Explanation

Answer: A

External Affairs Minister Sushma Swaraj attended the Shanghai Cooperation Organisation(SCO) summit at Sochi, Russia.

Daily Current Affairs: 3 December

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for December-2017
Happy Learning!
Dec-1Dec-2Dec-3Dec-4
Dec-5

Daily-Current-Affairs-3-december-2017-Current-Affairs-Quiz-december-3-2017-Current-Affairs-Infographic