Current Affairs Quiz December 4 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz December 4 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz December 4 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz December 4 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 4 December 2017

Question 1:Who won Bronze Medal at indoor Archery World Cup?
A. Shiva Thapa
B. Deepika Kumari
C. Shivani Keshavan
D. K Sanu

Answer and Explanation

Answer: B

India’s Deepika Kumari has won Bronze medal at the indoor Archery World Cup at Bangkok, Thailand.

Question 2:Pt Ramnarayan Sharma National Award is related to which field?
A. Sports
B. Tabla
C. Ayurveda
D. Singing

Answer and Explanation

Answer: C

The Pt Ramnarayan Sharma National Ayurveda Award was instituted by the Ramnarayan Vaidya Ayurved Research Trust in 1982.

Question 3:Kaushik Basu is well a Known ____.
A. Author
B. Musician
C. Political Leader
D. Economist

Answer and Explanation

Answer: D

Kaushik BAsu is a well-known Economist.

Question 4:Which country recently launched a land exploration satellite?
A. India
B. UAE
C. Saudi Arabia
D. China

Answer and Explanation

Answer: D

China launched a land exploration satellite into a preset orbit.

Question 5:Vigilant Ace is the joint aerial drill between US and ____.
A. S Korea
B. Sweden
C. Japan
D. Israel

Answer and Explanation

Answer: A

The annual US-S Korean drill, called Vigilant Ace, is the largest ever joint aerial drills.

Question 6:‘Resilent Hindu Kush Himalaya: Developing solutions towards a Sustainable Future for Asia’ summit began in _____.
A. India
B. Nepal
C. Bhutan
D. China

Answer and Explanation

Answer: B

Nepal President Bidya Devi Bhandari has inaugurated an international conference to draw attention towards the adverse effects of global warming in the Hindu Kush mountain range.

Question 7:Who has been elected as the President of PDP?
A. Mehabooba Mufti
B. Mufti Spayed
C. Farooq Abdullah
D. Omar Abdulaah

Answer and Explanation

Answer: A

Chief Minister Mehabooba Mufti was re-elected as the president of the Jammu and Kashmir People’s Democratic Party(PDP) for the next three years.

Question 8: Mission ______ was launched to trace those who are left to follow and are to be brought under Antiretroviral therapy services.
A. Abhiyan
B. Sampark
C. Unnati
D. Arogya

Answer and Explanation

Answer: B

Mission SAMPARK was also launched to trace those who are left to follow and are to be brought under antiretroviral therapy services.

Question 9:Inida celebrates Navy day every year on _____.
A. 3rd December
B. 2nd December
C. 4th December
D. 11th December

Answer and Explanation

Answer: C

Indian Navy Day is celebrated every year on 4th December.

Question 10:Operation _____ was launched against Pakistan’s naval headquarters during the 1971 Indo-Pak war.
A. Blue Star
B. Rahat
C. Aakraman
D. Trident

Answer and Explanation

Answer: D

The Indian Navy day is being celebrated across the nation to commemorate the launch of Operation Trident against Pakistan’s naval headquarters during the 1971 Indo-Pak war.

Daily Current Affairs: 4 December

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for December-2017
Happy Learning!
Dec-1Dec-2Dec-3Dec-4
Dec-5

Daily-Current-Affairs-4-december-2017-Current-Affairs-Quiz-december-4-2017-Current-Affairs-Infographic