Current Affairs Quiz December 6 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz December 6 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz December 6 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz December 6 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 6 December 2017

Question 1: Surface-to-air missile ‘Akash’ was recently test fired from _____.
A. Sriharikota
B. Chandipur
C. Trivendrum
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: B

The missile was fired from launch Complex-III at ITR Chandipur.

Question 2: How many years have passed since the Babri Masjid demolition?
A. 15
B. 20
C. 25
D. 29

Answer and Explanation

Answer: C

It is the 25th anniversary of Babri Masjid demolition.

Question 3:The 15th trilateral meeting of Russia, China and India is to be held in ______.
A. Mumbai
B. Kolkata
C. Hyderabad
D. Delhi

Answer and Explanation

Answer: D

It is to be held in Delhi.

Question 4:Who is the Prime Minister of UK?
A. Theresa May
B. Filip Vujavonic
C. Peter Mutharika
D. Emmanuel Macron

Answer and Explanation

Answer: A

Theresa May is the PM of UK. Recently terror plot to assassinate her was foiled

Question 5:which is the largest cryptocurrency by market value?
A. Ethereum
B. IOTA
C. Bitcoin
D. Bitcoin cash

Answer and Explanation

Answer: C

Bitcoin is the largest cryptocurrency by market value while US dollar is fully convertible currency.

Question 6:The increment of Bitcoin in the year of 2017 was by ___.
A. 1100%
B. 250%
C. 350%
D. 550%

Answer and Explanation

Answer: A

Bitcoin has started below $1,000 at the start of 2017 and has risen over 1,100% this year.

Question 7:Which is the world’s biggest online retailer?
A. Amazon
B. Flipkart
C. Alibaba
D. Snapdeal

Answer and Explanation

Answer: A

Amazon is the world’s biggest online retailer, which is aiming to scale up Indian innovations globally.

Question 8:Who is going to help Reliance Power to develop approximately 750MW of gross power generation capacity?
A. New Development Bank
B. World Bank
C. Asian Development Bank
D. International Monetary Fund

Answer and Explanation

Answer: C

The Board of Directors of Asian Development Bank approved debt financing and partial risk guarantees toalling $583 million to help develop the Reliance Power.

Question 9:Which country has been banned from 2018 Winter Olympics?
A. Russia
B. France
C. Germany
D. Poland

Answer and Explanation

Answer: A

The International Olympic Committee has banned Russia from competing at next year’s Pyeonchang Winter Olympics over doping.

Question 10:Who is the Director and Global Head of Amazon launchpad?
A. Vishal Sikka
B. Satish Srinivasan
C. Manish Tiwary
D. Amit Agarwal

Answer and Explanation

Answer: B

Satish Srinivasan is the director and global head of Amazon launchpad. He recently said “This is an opportunity for Indian startups to get access to big consumer markets nationally and internationally”

Daily Current Affairs: 6 December

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for December-2017
Happy Learning!
Dec-1Dec-2Dec-3Dec-4
Dec-5Dec-6Dec-7Dec-8

Daily-Current-Affairs-6-december-2017-Current-Affairs-Quiz-december-6-2017-Current-Affairs-Infographic