Current Affairs Quiz July 16 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz July 16 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz July 16 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz July 16 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 16 July 2017.

Question 1: What will be the location of the proposed Nuclear Power Plant in Maharashtra?
A. Jaitapur
B. Tarapur
C. Burhanpur
D. Raigad

Answer and Explanation

Answer: A

Nuclear Power plant is proposed in Jaitapur, Ratnagiri district of Maharashtra .

Question 2: Who has been selected for Sangeet Kalanidhi Award of 2017?
A. M. Chandrashekharan
B. T. Ramchandran
C. N. Ravikiran
D. S. Subramanian

Answer and Explanation

Answer: C

Chitraveen Maestro N. Ravikiran selected for Sangit Kalanidhi award for 2017.

Question 3: Which yojana is related to providing subsidized LPG cylinder?
A. Jandhan Yojana
B. Ujjwala Yojana
C. Jeevan Jyoti Yojana
D. Ujala Yojana

Answer and Explanation

Answer: B

Ujjwala Yojana aims to provide concessional LPG connections to entire nation by 2019.

Question 4: Which brand has been ranked as most influential brand in India as per a study by global research firm Ipsos?
A. Facebook
B. Patanjali
C. Google
D. Reliance Jio

Answer and Explanation

Answer: C

Google has been ranked top in the list of most influential brands in India.

Question 5: Which country recently renamed a part of South China Sea?
A. Japan
B. Indonesia
C. India
D. Myanmar

Answer and Explanation

Answer: B

Indonesia has renamed northern parts of its exclusive economic zone of South China Sea as ‘North Natuna Sea’.

Question 6: Which Chinese prominent rights activist has been released from jail recently?
A. Xu Zhiyong
B. Chen-Ning Yang
C. Dalai Lama
D. Liu Xiaobo

Answer and Explanation

Answer: A

Prominet rights activist Xu Zhiyong freed from Chinese Jail.

Question 7: On which Island did scientist recently find marine life after 70 years of 23 N-Bomb explosion?
A. Abaco
B. Bikini Atoll
C. Green Land
D. Inland

Answer and Explanation

Answer: B

Bikini Atoll an Island has surprised scientists by thriving marine life after America dropped 23 nuclear bombs in 1954.

Question 8: Which city has been named as world’s best city by Travel and Leisure Magazine?
A. Kyoto
B. Udaipur
C. Tokyo
D. San Miguel de Allende

Answer and Explanation

Answer: D

Mexican city San Miguel de Allende is named as world’s best city by Travel and Leisure Magazine.

Question 9: Which telecom firm has recently unveild 1000mbps Broadband service?
A. Reliance Jio
B. Vodafone
C. BSNL
D. Reliance Communication

Answer and Explanation

Answer: C BSNL unveils next generation optical fiber based technology to offer 1000mbps broadband service.

Question 10: Roger Fedrer defeated which player to win his record eighth Wimbledon title?
A. Rafael Nadal
B. Gilles Müller
C. Marin Cilic
D. Novak Djokovic

Answer and Explanation

Answer: C

The 35-year-old Swiss champion became the tournament’s oldest winner with a straight-sets victory over his opponent Marin Cilic.

Daily Current Affairs: 16 July

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for July-2017
Happy Learning!
Jul-1Jul-2Jul-3Jul-4
Jul-5Jul-6Jul-7Jul-8
Jul-9Jul-10Jul-11Jul-12
Jul-13Jul-14Jul-15Jul-16
Jul-17Jul-18Jul-19Jul-20
Jul-21Jul-22Jul-23Jul-24
Jul-25Jul-26Jul-27Jul-28
Jul-29Jul-30Jul-31

Daily-Current-Affairs-16-july-2017-Current-Affairs-Quiz-july-16-2017-Current-Affairs-Infographic