Current Affairs Quiz July 24 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz July 24 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz July 24 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz July 24 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 24 July 2017.

Question 1: Which country has opened a Cinema Theater on an island in the disputed South China Sea?
A. Australia
B. S Korea
C. China
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: C

China has opened a modern cinema theater on Yongxing Island in the disputed South China Sea.

Question 2: Recently introduced Banking Regulation Ordinance Bill will replace which Bill?
A. Banking Regulation Act, 1949
B. Banking Regulation Act, 1959
C. Banking Regulation Act, 1995
D. Banking Regulation Act, 1948

Answer and Explanation

Answer: A

The Banking Regulation (Amendment) Bill, 2017, seeks to amend the Banking Regulation Act, 1949 and replace the Banking Regulation (Amendment) Ordinance, 2017.

Question 3: Indian Government is all set to sell its entire stake in HPCL to which firm?
A. Shell
B. ONGC
C. Essar
D. Reliance

Answer and Explanation

Answer: B

Government to sell entire stake in HPCL to ONGC.

Question 4: Who won the Tour de France title 2017?
A. Bradley Wiggins
B. Chris Froome
C. Vincenzo Nibali
D. Andy Schleck

Answer and Explanation

Answer: B

Chris Froome won Tour de france 4th time.

Question 5: Who won US Open Badminton Championship?
A. HS Pranoy
B. P Kashyap
C. P Sainath
D. Shubhankar Dey

Answer and Explanation

Answer: A

HS Pranoy beats P Kashyap to lift his 3rd US Open Title.

Question 6: Which state has launched free electricity connections for BPL families?
A. Gujarat
B. Telangana
C. Uttar Pradesh
D. Bihar

Answer and Explanation

Answer: C

UP launched free power connection schemes for BPL family.

Question 7: Which metro will have its own FM Radio station?
A. Kolkata
B. Delhi
C. Lucknow
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: C

Lucknow metro to be India’s 1 st with own FM radio station.

Question 8: Which state has introduced 6-week training for engineering diploma students?
A. Tamil Nadu
B. Madhya Pradesh
C. Delhi
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: D

A Maharashtra education board has introduced a compulsory six-week internship in the last year of diploma engineering courses.

Question 9:  UR Rao passed away recently, he was
A. Chairman of ISRO
B. Chief Scientist of ISRO
C. Defense Advisor of PM
D. Chairman of DRDO

Answer and Explanation

Answer: A

Former chief of ISRO, Udupi Ramchandra Rao, passed away, aged 85.

Question 10: Which is India’s first satellite?
A. Nag
B. Aryabhatta
C. Rohini
D. Bhaskara

Answer and Explanation

Answer: B

Aryabhata is the first indigenously developed satellite of India which was launched on 19 April, 1975.

Daily Current Affairs: 24 July

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for July-2017
Happy Learning!
Jul-1Jul-2Jul-3Jul-4
Jul-5Jul-6Jul-7Jul-8
Jul-9Jul-10Jul-11Jul-12
Jul-13Jul-14Jul-15Jul-16
Jul-17Jul-18Jul-19Jul-20
Jul-21Jul-22Jul-23Jul-24
Jul-25Jul-26Jul-27Jul-28
Jul-29Jul-30Jul-31

Daily-Current-Affairs-24-july-2017-Current-Affairs-Quiz-july-24-2017-Current-Affairs-Infographic