Current Affairs Quiz July 3 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz July 3 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz July 3 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz July 3 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,

Daily Current Affairs Today 3 July 2017.

Question 1:   Which Bank has appointed Melwyn Rego as its new CEO and MD?

A. State Bank of India
B. Union Bank
C. Syndicate Bank
D. Axis Bank

Answer and Explanation

Answer: C

Melwyn Rego, former chairman of the Bank of India, has been appointed as Managing Director and Chief Executive Officer of the Manipal-based Syndicate Bank.

Question 2: Which Country was defeated by Germany in the Confederation Cup Finals?

A. Chile
B. Serbia
C. France
D. Brazil

Answer and Explanation

Answer: A

In what is considered a preview of the 2018 World Cup, Germany faced Chile at the Krestovsky Stadium in Saint Ptersburg, Russia. Lars Stindl of Germany score the goal in the first half against the run of play.

Question 3: Which Indian firm recently crossed Rs.4 trillion Market Capitalization?

A. TCS
B. ITC
C. Wipro
D. Patanjali

Answer and Explanation

Answer: B

FMCG major ITC became the fourth Indian company to cross market capitalisation of Rs. 4 trillion. It’s the first Indian FMCG firm to cross this milestone.

Question 4: which country recently announced to create ‘Special Corps’ branch for its Armed forces?

A. USA
B. Rusia
C. Israil
D. UAE

Answer and Explanation

Answer: A

US house Armed Service Committee has voted to create a ‘Space Corps’, a sixth branch of the country’s Armed Forces to incorporate current space mission of the US Air Force. It would be the first new military service in the country since 1947.

Question 5: Iran to sign over Rs. 31,000-crore Deal with oil firm Total, Total is the oil firm from which of the following country?

A. UAE
B. India
C. Quatar
D. France

Answer and Explanation

Answer: D

French oil and gas company Total has agreed to a $4.8-billion deal with Iran to develop one of the world’s largest natural gas fields.

Question 6: Kaziranga National Park is situated in which state of India?

A. West Bengal
B. Gujarat
C. Assam
D. Mizoram

Answer and Explanation

Answer: C

Kaziranga National Park is in the Golghat and Nagaon Districts of the state Assam.

Question 7: Which state has launched the third version of women’s safety app Himmat?

A. Delhi
B. Maharashtra
C. Tamilnadu
D. Goa

Answer and Explanation

Answer: A

Delhi Police Commissioner Amulya Patnaik has announced that an upgraded version of the women’s safety app ‘HIMMAT’ will be launched for third time.

Question 8: Which of the following service organisation won an award for the world’s best service?

A. CISF
B. CRPS
C. ITBP
D. IAF

Answer and Explanation

Answer: B

The CISF security cover at Delhi Airport has been rated the best service in the world by quality rating agency World quality Congress(WQC).

Question 9: With which other exchange will ICEX merge to create India’s third biggest commodity exchange?

A. NSE(NewYork)
B. NMCE
C. NSE
D. BSE

Answer and Explanation

Answer: B

National Multi Commodity Exchange (NMCE), India’s first demutualised online national multi-commodities exchange will merge with Indian Commodity Exchange (ICEX).

Question 10: The first ever Wimbledon tournament was organised in which year?

A. 1967
B. 1877
C. 1904
D. 1896

Answer and Explanation

Answer: B

The first ever Wimbledon competition, held on 3rd July 1877, was organised in order to raise enough funds to get the Wimbledon tennis club’s maintenance roller repaired.

Daily Current Affairs: 3 July

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for July-2017
Happy Learning!
Jul-1Jul-2Jul-3Jul-4
Jul-5Jul-6Jul-7Jul-8
Jul-9Jul-10Jul-11Jul-12
Jul-13Jul-14Jul-15Jul-16
Jul-17Jul-18Jul-19Jul-20
Jul-21Jul-22Jul-23Jul-24
Jul-25Jul-26Jul-27Jul-28
Jul-29Jul-30Jul-31

Daily-Current-Affairs-3-july-2017-and-Current-Affairs-Infographic-3-july-2017