Current Affairs Quiz July 5 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz July 5 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz July 5 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz July 5 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 5 July 2017.

Question 1: Microsoft India is going to equip Indian Schools with digital classes, who is Partner of Microsoft India in this mission?
A. Tata Institute of Social Science
B. Indian Government
C. NISA (National Independent School Alliance)
D. ASHA Foundation

Answer and Explanation

Answer: C

Microsoft India signed MoU with NISA (National Independent school Alliance) to equip 55,000 schools across 21 Indian states with digital classroom.

Question 2: Who has been appointed as new NDRF chief?
A. Saneev Sinha
B. Sanjay Kumar
C. Ajay Tyagi
D. Achal Kumar Joti

Answer and Explanation

Answer: B

Himachal Pradesh Director General of Police (DGP) Sanjay Kumar has been appointed as the new chief of National Disaster Response Force (NDRF)

Question 3: Indian consortium led bt which company has offered to spend $11 billion in Iranian gas deal?
A. ONGC
B. HP
C. GAIL
D. Reliance

Answer and Explanation

Answer: A

A consortium led by ONGC (Oil and Natural Gas Corporation) willing to spend $11 billion to develop Farzad-B gas field in Iran.

Question 4: Who is appointed as new CEC(Chief Election Commissioner) of India?. A. Nasim Zaidi
B. Achal Kumar Joti
C. Ajeet Doval
D. Arvind Subramanian

Answer and Explanation

Answer: B

Ex-Gujarat chief secretary Achal Kumar Joti will succeed Nasim Zaidi as a Chief Election Commissioner (CEC).

Question 5: Which country was recently hit by the worst-ever dengue outbreak?
A. Myanmar
B. Somalia
C. Sri Lanka
D. Bangladesh

Answer and Explanation

Answer: C

Sri Lanka is suffering its worst-ever dengue outbreak. The mosquito borne virus has killed 225 people and infected more than 76,000 this year. Alarmingly this is 38% higher than last year.

Question 6:. After whom an Israeli flower has been named recently?
A. Donald Trump
B. Narendra Modi
C. Barack Obama
D. Vladimir Putin

Answer and Explanation

Answer: C

In the historic visit of PM Modi to Israel, Israeli Chrysanthemum flower has been named as ‘MODI’ .

Question 7: Who is the Prime Minister of France?
A. Theresa May
B. Angela Morkel
C. Francois Hollande
D. Edouard Philippe

Answer and Explanation

Answer: D

French Prime Minister Edouard Philippe won the confidence vote in National Assembly.

Question 8: Which firm has bought restaurant search engine Burp?
A. Flipkart
B. ITC
C. BookMY show
D. Snapdeal

Answer and Explanation

Answer: C

Mumbai-based online ticketing platform BookMy show has acquired local restaurant discovery platform Burp in Slump Sale.

Question 9: Who has been appointed as the chairman of Tata Global Beverages?
A. Ratan Tata
B. Cyrus Mistry
C. Cyrus Poonawala
D. N Chandrashekharan

Answer and Explanation

Answer: D

Tata Global Beverages(TGBL) appointed Tata Sons head N Chandrashekharan as an additional director and Chairman of the Board of Company.

Question 10: Who is the president of All India Football federation?
A. Praful Patel
B. Sharad Pawar
C. Sunil Chetri
D. Vijay Goyal

Answer and Explanation

Answer: B

AIFF president Praful Patel has said that hosting the FIFA U-20 WC would be next “logical step for development of football in India”.

Daily Current Affairs: 5 July

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for July-2017
Happy Learning!
Jul-1Jul-2Jul-3Jul-4
Jul-5Jul-6Jul-7Jul-8
Jul-9Jul-10Jul-11Jul-12
Jul-13Jul-14Jul-15Jul-16
Jul-17Jul-18Jul-19Jul-20
Jul-21Jul-22Jul-23Jul-24
Jul-25Jul-26Jul-27Jul-28
Jul-29Jul-30Jul-31

Daily-Current-Affairs-5-july-2017-and-Current-Affairs-Infographic-5-july-2017