Current Affairs Quiz July 7 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz July 7 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz July 7 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz July 7 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 7 July 2017.

Question 1: Which is the world’s first river to be given a living entity status?
A. Ganga
B. Whanganui
C. Nile
D. Tsnagpo

Answer and Explanation

Answer: B

New Zealand’s Whanganui River is the first to be given such a status.

Question 2: Panchsheel pact was signed between which countries?
A. India-Bangladesh
B. India-Pakistan
C. India-Bhutan-china
D. India-China

Answer and Explanation

Answer: D

Panchsheel pact which was signed on 29th April 1954 was the first formally enunciated in the Agreement on trade and Intercourse between the Tibet region of China and India.

Question 3: With whom has Japan planned a joint mission to Solar System’s second smallest planet Mercury?.
A. ISRO
B. NASA
C. ESA
D. Spacex

Answer and Explanation

Answer: C

ESA(Eeuropean Space Agency) and JAXA(Japan Aerospace Exploration Agency) are planning a joint mission to Mars.

Question 4: G20 summit 2017 is being held in which country?
A. Israel
B. Germany
C. Netherland
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: B

The 2017 G20 Hamburg summit is the twelfth meeting of the Group of Twenty held on 7–8 July 2017 in the city of Hamburg, Germany.

Question 5: Who has recorded the most number of centuries in ODIs while chasing?
A. Virat Kohli
B. Tilakratne Dilshan
C. Sachin Tendulkar
D. Sanath Jaysurya

Answer and Explanation

Answer: A

Virat Kohli has broken Sachin Tendulakar’s record for most centuries in ODI while chasing.

Question 6: Where are the 22nd Asian Athletics Games being held?
A. Gujarat
B. Odisha
C. Delhi
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: B

22nd Asian Athletics Championship Games are being held in Odisha (5-9 July)

Question 7: CBI has recently registered a case of Corruption against which former Railway Minister?
A. Ram Vilas Paswan
B. Nitish Kumar
C. Lalu Prasad Yadav
D. D. V. Sadananda Gowda

Answer and Explanation

Answer: C

The Central Bureau of Investigation (CBI) on Friday registered a case against former Railways minister Lalu Prasad Yadav, his wife Rabri Devi and his son Tejashwi Yadav on corruption charges.

Question 8: Which Country will ban sales of petrol and diesel cars by 2040?
A.Italy
B. Spain
C. Russia
D. France

Answer and Explanation

Answer: D

To meet the targets under Paris Climate accord France has decided to end sales of petrol and diesel cars by 2040.

Question 9: Which company is building world’s biggest Li-ion battery?

A. TransPower USA
B. Inspekto
C. Tesla
D. Extreme Capacitor

Answer and Explanation

Answer: C

Elon Musk led Tesla, announced that it is building world’s biggest Li-ion (Lithium Ion) battery system which will be used for storage of renewable energy in South Australia.

Question 10: Which Luxury automobile company recently recorded its best ever sales in India in June quarter?
A. Audi
B. BMW
C. Jaguar
D. Mercedes-Benz

Answer and Explanation

Answer: D

Luxury carmaker Mercedes-Benz reported record sales in India at 3,521 units in the April to June quarter. The company said it had recorded a growth of 18% compared to the same period of the previous financial year.

Daily Current Affairs: 7 July

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for July-2017
Happy Learning!
Jul-1Jul-2Jul-3Jul-4
Jul-5Jul-6Jul-7Jul-8
Jul-9Jul-10Jul-11Jul-12
Jul-13Jul-14Jul-15Jul-16
Jul-17Jul-18Jul-19Jul-20
Jul-21Jul-22Jul-23Jul-24
Jul-25Jul-26Jul-27Jul-28
Jul-29Jul-30Jul-31

Daily-Current-Affairs-7-july-2017-Current-Affairs-Quiz-july-7-2017-Current-Affairs-Infographic