Current Affairs Quiz June 1 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz June 1 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz June 1 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz June 1 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

Question 1: Which state has become the first state in the country to launch its official e-wallet?

A. Karnataka
B. Telangana
C. Andhra Pradesh
D. Gujarat

Answer and Explanation

Ans. B

Telangana became the first state in the country to launch official e-wallet. Telangana Government has launched a digital wallet, named T-Wallet.

Question 2: What is India’s rank in 2017 Global Peace Index?

A. 137
B. 138
C. 169
D. 141

Answer and Explanation

Ans. A

India is ranked at 137th position while Iceland has been named the world’s most peaceful country, topping the Global Peace Index for the tenth consecutive year.

Question 3: India Mobile Congress 2017 will be held in which city?

A. Pune
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Bengaluru

Answer and Explanation

Ans. C

India for the first time will have its own mobile mega show ‘India Mobile Congress’ from September 27-29. The event will be held at Pragati Maidan, New Delhi.

Question 4: Which football club has been named the most valuable football club in Europe?

A. Real Madrid
B. Barcelona
C. Arsenal
D. None of the above

Answer and Explanation

Ans. D

According to the latest KPMG Football Clubs’ Valuation report,Manchester United have been revealed as the most valuable football club in Europe.

Question 5: Which country has canceled all cricketing ties with Pakistan?

A. Sri Lanka
B. Afghanistan
C. Bangladesh
D. Ireland

Answer and Explanation

Ans. B

Afghanistan Cricket Board has cancelled its scheduled T20 series with Pakistan.This comes after suicide blast in Kabul’s diplomatic district where at least 90 people were killed and 400 were wounded.

Question 6: In the 2017 Asia Pacific Tax Complexity Survey conducted by Deloitte, the tax jurisdiction of which country is the most complex in Asia-Pacific?

A. Hong Kong
B. Japan
C. China
D. Indonesia

Answer and Explanation

Ans. C

Deloitte has surveyed over 300 financial and tax executives on their views of the current and anticipated tax environment of 20 jurisdictions across Asia Pacific. India comes second after China in having a very complex jurisdiction for taxation.

Question 7: When is the International Day of United Nations Peacekeepers observed?

A. 28th May
B. 29th May
C. 30th May
D. 27th May

Answer and Explanation

Ans. B

The International Day of United Nations Peacekeepers, which is commemorated each year on the 29th of May, is observed in honour of the peacekeepers of today who serve in some of the world’s most volatile and dangerous environments.

Question 8: Who won the 2017 Monoco Grand Prix?

A. Sebastian Vettel
B. Daniel Ricciardo
C. Valtteri Bottas
D. Carlos Sainz Jr

Answer and Explanation

Ans. A

Sebastian Vettel clinched victory in the Monaco Grand Prix as Formula 1 title rival Lewis Hamilton finished down in seventh, and Kimi Raikkonen finished at second place. The 2017 Monaco Grand Prix (formally known as the Formula 1 Grand Prix de Monaco 2017) was Formula One motor race held at the Circuit de Monaco, a street circuit that runs through the Principality of Monaco.

Question 9: What is the India’s GDP growth forecast for FY 18, as per World Bank (WB)’s latest report “India Development Report”?

A. 7.5%
B. 7.1%
C. 7%
D. 7.2%

Answer and Explanation

Ans. D

The World Bank expects India’s economy to expand at 7.2 per cent this fiscal, but said that the impact of demonetisaton had slowed the growth in the last fiscal, to an estimated 6.8 per cent. It is expected to rise further to 7.5% in 2018-19, says a World Bank report.

Question 10: Who has quit as a BCCI Administrator from the four-member Committee of Administrators appointed by the Supreme Court for BCCI?

A. Vinod Rai
B. Ramachandra Guha
C. Vikram Limaye
D. Diana Edulji

Answer and Explanation

Ans: B

Ramachandra Guha has resigned from BCCI’s four-member Committee of Administrators. The Committee of Administrators was appointed by the Supreme Court to implement the Lodha panel recommendations on the Board of Control for Cricket in India. Guha has quit citing personal reasons.

Current Affairs Quiz June 1 2017