Current Affairs Quiz June 10 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz June 10 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz June 10 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz June 10 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 10 June 2017.

Question 1: Where was Indian Railways first ever HR Round Table Conference held?

A. New Delhi
B. Gujarat
C. Maharashtra
D. Madhya Pradesh

Answer and Explanation

Ans. A

Minister of Railways Suresh Prabhu inaugurated Indian Railways first HR Round Table Conference. It was carried out to review Human Resource policy of the railways as most often wrong people have been assigned with the wrong jobs.

Question 2: The world’s oldest fossil mushroom has been discovered in which country?

A. China
B. Japan
C. Brazil
D. France

Answer and Explanation

Ans. C

The world’s oldest fossil mushroom dating back to about 115 million years has been discovered in Brazil. The mushroom has been named Gondwanagaricites magnificus and belongs to the Agaricales order. It is about five centimetres tall and has gills under its cap, rather than pores or teeth.

Question 3: European Union has imposed new anti-dumping duties on steel products from which country?

A. Russia
B. India
C. China
D. Kyrgyzstan

Answer and Explanation

Ans. C

European Union has imposed new anti-dumping duties on steel products from China, as it broadens its campaign to protect struggling steel manufacturers in Europe. EU has imposed duties of up to 35.9 per cent on Chinese hot-rolled flat steel used in shipbuilding, gas containers and energy pipelines.

Question 4: How many new events have been added for 2020 Tokyo Olympics?
A. 10
B. 15
C. 20
D. 5

Answer and Explanation

Ans. B

International Olympic Committee has approved new events for the 2020 Tokyo Games, including a number of mixed-gender competitions. The decision will lead to a net increase of 15 events and the highest representation of female athletes in Olympic history.

Question 5: With which bank has New India assurance inked a pact to sell its policies?

A. Axis Bank
B. Bank of Baroda
C. ICICI Bank
D. Canara Bank

Answer and Explanation

Ans. D

Canara Bank has inked pact with the New India Assurance to sell policies through its branches. The tie-up will offer personal products such as motor insurance, home insurance, health insurance besides commercial policy coverages like fire insurance, marine insurance. 

Question 6: To which country does Miroslav Lajcak, the new President of United Nations General Assembly belong?

A. Poland
B. Austria
C. Slovakia
D. Hungary

Answer and Explanation

Ans. C

Miroslav Lajcak, the Slovak foreign minister, has been elected by the UN General Assembly to be the next president of the 193 – member powerful body. He will chair the assembly’s 72nd session in September, 2017 and will succeed Peter Thomson.

Question 7: What is the wireless technology developed by IIT Kharagpur for monitoring ambulance patients called?

A. Ambuway
B. AmbuSens
C. Ambulife
D. Ambumed

Answer and Explanation

Ans. B

A technology developed by IIT-Kharagpur will monitor the condition of patients before the ambulance reaches the hospital. The institute has devised a life saver technology that can be fitted in an ambulance and is capable of monitoring various psychological parameters like ECG, heart rate, blood pressure and temperature.

Question 8: In which city is the country’s first Public-Private Partnership (PPP) station to be developed?

A. Bhopal
B. Indore
C. Surat
D. Mathura

Answer and Explanation

Ans. A

Habibganj in the suburbs of Bhopal will redefine the concept of a railway station in India. The country’s first railway station to be redeveloped as a public-private partnership (PPP), will have amenities like escalators, lifts, parking lot, landscaping, concourse, walkway, travelators, parcel corridor and subways.

Question 9: Who chairs the SEBI committee on Corporate Governance?

A. Mukesh Ambani
B. Cyrus Mistry
C. Uday Kotak
D. Ramesh Damani

Answer and Explanation

Ans. D

Market regulator SEBI has set up a committee under the Chairmanship of Uday Kotak, Executive Vice Chairman and Managing Director of Kotak Mahindra Bank to help improve the standards of corporate governance of listed companies in India. The panel includes representatives of Corporate India, stock exchanges, professional bodies, investor groups, chambers of commerce, law firms, academicians and research professionals, and Sebi.

Question 10: On which date are the Presidential elections to be held in India?

A. 15th July
B. 19th July
C. 17th July
D. 14th July

Answer and Explanation

Ans. C

The Election Commission of India is announcing the schedule of the upcoming election of the fourteenth President of India. The election will be held on July 17 as the term of the current President Pranab Mukherjee’s expires in July.

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for June-2017
Happy Learning!
Jun-1Jun-2Jun-3Jun-4
Jun-5Jun-6Jun-7Jun-8
Jun-9Jun-10Jun-11Jun-12
Jun-14Jun-15Jun-16Jun-17
Jun-18Jun-19Jun-20Jun-21
Jun-22Jun-23Jun-24Jun-25
Jun-26Jun-27Jun-28Jun-29
Jun-30

Daily Current Affairs 10 june 2017 and Current Affairs Quiz June 10 2017 |Current Affairs Infographic 9 june 2017