Current Affairs Quiz June 11 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz June 11 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz June 11 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz June 11 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 11 June 2017.

Question 1: Who among the following has been conferred with the highest French civilian honour, the Legion d’Honneur?

A. Irrfan Khan
B. Priyanka Chopra
C. Soumitra Chatterjee
D. Sanjay Leela Bhansali

Answer and Explanation

Ans. C

Soumitra Chatterjee has been conferred with the highest French civilian honour, the Legion d’Honneur. Ambassador of France to India Alexandre Ziegler will present the honour to him. He has also won Dadasaheb Phalke Award in 2012 and was awarded the Padma Bhushan in 2004.

Question 2: Adam West recently passed away. He was a famous ____

A. Footballer
B. Actor
C. President of Security Council
D. President of Swiss Bank

Answer and Explanation

Ans. B

Adam West, star of the popular and campy 1960s “Batman” TV show, died after a short but brave battle with leukemia. West became known to a new generation of TV fans through his recurring voice role on Fox’s “Family Guy” as Mayor Adam West. He is widely known for his role as Batman in the 1960s ABC series Batman.

Question 3: Which bank has launched the Retail Mart in Thiruvananthapuram?

A. ICICI Bank
B. Canara Bank
C. Indian Overseas Bank
D. South Indian Bank

Answer and Explanation

Ans. C

Indian Overseas Bank has launched the Retail Mart, a retail lending concept in Thiruvananthapuram. The Retail Mart has been designed with an aim to complete all the pre-release formailities at the customer’s door step and sanction quality retail loans at a competitive rate of interest with a minimum turnaround time.

Question 4: Who among the following won 2017 French Open women’s singles championship?

A. Karolina Pliskova
B. Simona Halep
C. Naomi Osaka
D. Jelena Ostapenko

Answer and Explanation

Ans. D

Jelena Ostapenko defeated Simona Halep 4-6, 6-4, 6-3 in finals to win the 2017 French Open. She is the first unseeded woman to win at Roland Garros since 1933 and also the lowest-ranked champion in French Open history.

Question 5: On June 10 2017, UN held its first ever conference on _____

A. Oceans
B. Terrorism
C. Migrant Workers
D. Indigenous Issues

Answer and Explanation

Ans. A

United Nations has held its first ever summit on protecting the world’s seas and waterways on June 10. The conference ended with the adoption by consensus of a ’14-point Call for Action’ to conserve and sustainably use oceans, seas and marine resources for sustainable development.

Question 6: How many astronauts has NASA chosen in 2017?

A. 10
B. 15
C. 12
D. 20

Answer and Explanation

Ans. C

NASA has chosen 12 new astronauts including an Indian-American, from over 18,000 applicants, The seven men and five women comprise the 22nd class of American spaceflight trainees since 1959.

Question 7: UNSC has passed a resolution against which country for launching ninth ballistic missile?

A. South Korea
B. North Korea
C. Israel
D. Iran

Answer and Explanation

Ans. B

The United Nations Security Council unanimously passed a resolution with new sanctions against North Korea after the country launched its ninth ballistic missile test of the year. The new sanctions extend a travel ban and asset freeze on high-level North Korean officials and state entities that deal with the program, according to the resolution.

Question 8: India is ranked amongst the top ——–consumer markets in Asia?

A. 5
B. 2
C.10
D. 8

Answer and Explanation

Ans. A

India is among the top five consumer markets in Asia offering retailers consumer spending growth of an average of 6.1 per cent over the next five years, according to a BMI Research report. China, Sri Lanka, Vietnam, India and Indonesia are the five favourite consumer markets in Asia.

Question 9: Which state has launched the single-women pension scheme?

A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Mehgalaya
D. Telangana

Answer and Explanation

Ans. D

The single women pension scheme providing Rs 1,000 financial assistance per month to single women was launched across Telangana.

Question 10: At the 52nd Karlong Vary International Film Festival which film will be represented by India?

A. A Dream Document
B. Bhasmasur
C. Ralang Road
D. Lapachhapi

Answer and Explanation

Ans. C

Nepali-Hindi film Ralang Road will represent India at the 52nd Karlovy Vary International Film Festival at Karlovy Vary in the Czech Republic. Directed by Karma Takapa and produced by HumanTrail Pictures, Ralang Road has been nominated for the Crystal Globe Award along with 11 other films from around the world.

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for June-2017
Happy Learning!
Jun-1Jun-2Jun-3Jun-4
Jun-5Jun-6Jun-7Jun-8
Jun-9Jun-10Jun-11Jun-12
Jun-14Jun-15Jun-16Jun-17
Jun-18Jun-19Jun-20Jun-21
Jun-22Jun-23Jun-24Jun-25
Jun-26Jun-27Jun-28Jun-29
Jun-30

Daily Current Affairs 11 june 2017 and Current Affairs Quiz June 11 2017 |Current Affairs Infographic 11 june 2017