Current Affairs Quiz June 12 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz June 12 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz June 12 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz June 12 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 12 June 2017.

Question 1: Who is the author of The book “Indira Gandhi – A life in Nature”?

A. Jaswant Singh
B. Jairam Ramesh
C. Manvendra Singh
D. Arun Shourie

Answer and Explanation

Ans. B

The book “Indira Gandhi – A life in Nature” was launched by Congress president Sonia Gandhi at the Indira Gandhi Memorial. Former Union minister Jairam Ramesh have authored the book while Simon & Schuster have published the book.

Question 2: Which among the following Indian city/cities will get a grant as part of the EU’s commitment under the Paris Climate agreement?

A. Kochi
B. Nagpur
C. Ahmedabad
D. All of the above

Answer and Explanation

Ans. D

Aiming to reduce emissions and promote sustainability to help India’s smart city programme, France and European Union have extended a grant of 3.5 million euros under Moblise Your City initiative. Three Indian cities Nagpur, Kochi and Ahmedabad will get the grant as part of the EU’s commitment under the Paris Climate agreement.

Question 3: Who among the following has been appointed as the next COO of Paytm Mall?

A. Renu Satti
B. Vijay Shekhar Sharma
C. Amit Sinha
D. Shinjini Kumar

Answer and Explanation

Ans. C

Paytm Mall, the e-commerce arm of One97 Communications has appointed Amit Sinha as its chief operating officer. He will be responsible for overall operations, hiring, category management and logistics. Paytm recently demerged its e-commerce business into a separate entity called Paytm E-Commerce Pvt. which runs Paytm Mall.

Question 4: Who among the following won 2017 French Open Men’s singles championship?

A. Stan Wawrinka
B. Rafael Nadal
C. Novak Djokovic
D. Andy Murray

Answer and Explanation

Ans. B

Rafael Nadal demolished Stan Wawrinka in finals to win 10th French Open title. This is Nadal’s 15th Grand Slam title overall, surpassing Sampras to be placed second in all-time list behind Federer’s 18.

Question 5: Who won the 2017 Canadian Grand Prix?

A. Daniel Ricciardo
B. Lewis Hamilton
C. Valtteri Bottas
D. Sebastian Vettel

Answer and Explanation

Ans. B

Mercedes driver Lewis Hamilton has won the 2017 Canadian Grand Prix. It was his sixth victory as well as his third this season and the 56th of his career.

Question 6: Who has Donald trump nominated as the new Director of FBI?

A. Trey Gowdy
B. Loretta Lynch
C. Christopher Wray
D. James Comey

Answer and Explanation

Ans. C

President Trump on Wednesday announced that he had selected Christopher A. Wray to be his F.B.I. director. Christopher Wray is a criminal defense attorney and former senior justice department official.

Question 7: On which date is the World Oceans Day observed?

A. 7th June
B. 10th June
C. 8th June
D. 9th June

Answer and Explanation

Ans. C

World Oceans Day was officially established by the United Nations General Assembly in 2008 to be celebrated worldwide on 8th of June annually to resolve the ocean issues and save ocean water.

Question 8: The 2017 men’s singles title at the Thailand Grand Prix Gold badminton tournament has been won by whom?

A. B Sai Praneeth
B. Prannoy Kumar
C. Ajay Jayaram
D. Sameer Verma

Answer and Expplanation

Ans. A

B Sai Praneeth continued to enjoy a magnificent 2017 as he clinched the Thailand Open Grand Prix Gold badminton title by defeating Indonesia’s Jonatan Christie 17-21, 21-18, 21-19 in a closely-fought final in Bangkok on Sunday.

Question 9: Which football club has won the 2017 UEFA Champions League trophy?

A. Chelsea
B. Liverpool
C. Juventus
D. Real Madrid

Answrer and Explanation

Ans. D

Real Madrid became the first team to retain the UEFA Champions League, and Cristiano Ronaldo the first player to score in three finals, with a devastating 4-1 defeat of Juventus.

Question 10: Nepal and China have signed a project agreement for which hydropower initiative?

A. Chilime
B. Trishuli
C. Budhigandaki
D. Gandaki

Answer and Explanation

Ans. C

Nepal has signed an agreement with a Chinese company to build the largest hydroelectric plant in the impoverished landlocked country, which suffers from a chronic energy shortage. The construction of the 1,200MW Hydropower Project has begun.

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for June-2017
Happy Learning!
Jun-1Jun-2Jun-3Jun-4
Jun-5Jun-6Jun-7Jun-8
Jun-9Jun-10Jun-11Jun-12
Jun-14Jun-15Jun-16Jun-17
Jun-18Jun-19Jun-20Jun-21
Jun-22Jun-23Jun-24Jun-25
Jun-26Jun-27Jun-28Jun-29
Jun-30

Daily Current Affairs 12 june 2017 and Current Affairs Quiz June 12 2017 |Current Affairs Infographic 12 june 2017