Current Affairs Quiz June 13 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz June 13 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz June 13 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz June 13 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 13 June 2017.

Question 1: According to CRY’s Report on child labour which state has highest number of child labourers?

A. Bihar
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Madhya Pradesh

Answer and Explanation

Ans. B

According to the report Uttar Pradesh has the highest number of 2,50,672 children engaged in labour, followed by Bihar and Maharashtra.

Question 2: RBI will introduce new Rs. 500 Note with inset letter ___

A. Z
B. P
C. R
D. A

Answer and Explanation

Ans. D

Reserve Bank of India will issue new batch of 500 rupee banknotes with inset letter “A” in both the number panels.

Question 3: Who has been appointed to administer Sahara Life Insurance?

A. R K Sharma
B. V K Sharma
C. Amit Jain
D. Manu Jain

Answer and Explanation

Ans. A

The Insurance Regulatory and Development Authority of India has appointed one of its officials, R K Sharma as administrator for managing the affairs of Sahara India Life Insurance Company with immediate effect.

Question 4: Panama has decided to cuts its diplomatic ties with which country?

A. Qatar
B. China
C. Taiwan
D. North Korea

Answer and Explanation

Ans. C

Panama has cut long-standing diplomatic ties with Taiwan in favour of establishing relations with China.

Question 5: Central Government has set up an expert committee to examine rules on people’s movement near Indo – ______ border?

A. China
B. Pakistan
C. Myanmar
D. All of the above

Answer and Explanations

Ans. C

Central Government has set up an expert committee to examine the rules which allow free movement of Indian and Myanmarese citizens within 16 kms of the border.

Question 6: Where is Vatsalya Maatri Amrit Kosh, north India’s largest lactation and milk bank centre located?

A. Chandigarh
B. Jaipur
C. New Delhi
D. Aurangabad

Answer and Explanation

Ans. C

The Health and Family welfare ministry has launched a National Human Milk Bank and Lactation Counselling Centre at the Lady Hardinge Medical College in the national capital. This will be called ‘Vatsalya – Maatri Amrit Kosh’ .

Question 7: ISRO has successfully launched GSAT-19 communication satellite through which launch vehicle?

A. GSLV Mark V
B. GSLV Mark III
C. GSLV Mark II
D. GSLV Mark IV

Answer and Explanation

Ans. B

Indian Space Research Organisation (ISRO) has launched the country’s heaviest rocket – Geosynchronous Satellite Launch Vehicle-Mark III (GSLV-Mk III) – along with a communications satellite GSAT-19 . GSLV Mark-III is built to lift the heaviest Indian communications satellites to space. It can carry satellites weighing 4 tonnes, double the weight that the current GSLV-Mark-II can lift

Question 8: The Abohar Wildlife Sanctuary is located in which state?

A. Punjab
B. Assam
C. West Bengal
D. Arunachal Pradesh

Answer and Explanation

Ans. A

Abohar Wildlife Sanctuary, located at a distance of 15 kilometres from the city Abohar in the Fazilka district of Punjab, is a unique open sanctuary which encompasses 13 revenue villages. The provisional notification for sanctuary was given in the year 1975 while in the year 2000 it was declared a wildlife sanctuary under the Wild Life (Protection) Act, 1972. It is private sanctuary and spread in an area of 186.5 square kilometres.

Question 9: Who has been elected as the Prime Minister of Nepal?

A. Pushpa Kamal Dahal
B. Ram Chandra Poudel
C. Girija Prasad Koirala
D. Sher Bahadur Deuba

Answer and Explanation

Ans. D

Sher Bahadur Deuba has been elected Prime Minister of Nepal. He is the 40 th Prime Minister to be elected. He was elected to the post that had fallen vacant following the resignation of Maoist Chairman Pushpa Kamal Dahal two weeks ago.

Question 10: Within what time frame will the ministries have to decide on FDI proposals w.e.f 6th June 2017?

A. 50 days
B. 65 days
C. 45 days
D. 30 days

Answer and Explanation

Ans. C

The government has clarified that post the abolition of the FIPB, ministries will have to decide on FDI proposals within 60 days of the application and any rejection will need concurrence of the DIPP.

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for June-2017
Happy Learning!
Jun-1Jun-2Jun-3Jun-4
Jun-5Jun-6Jun-7Jun-8
Jun-9Jun-10Jun-11Jun-12
Jun-14Jun-15Jun-16Jun-17
Jun-18Jun-19Jun-20Jun-21
Jun-22Jun-23Jun-24Jun-25
Jun-26Jun-27Jun-28Jun-29
Jun-30

Daily Current Affairs 13 june 2017 and Current Affairs Quiz June 13 2017 |Current Affairs Infographic 13 june 2017