Current Affairs Quiz June 15 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz June 15 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz June 15 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz June 15 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 15 June 2017.

Question 1: Who among the following has become the first Indian woman to be appointed as a judge the International Tribunal for the Law of the Seas?

A. Indira Jaising
B. Meenakshi Arora
C. Neeru Chadha
D. Karuna Nundy

Answera and Explanation

Ans. C

International law expert Neeru Chadha has been elected to the International Tribunal for the Law of the Seas. She has become the first Indian woman to be appointed as a judge at the tribunal. She will have a nine-year term from 2017 to 2026.

Question 2: For which novel has David Grossman won the 2017 Man Booker International Prize?

A. A Horse Walks Into a Bar
B. All That Man Is
C. Do Not Say We Have Nothing
D. A Spool of Blue Thread

Answer and Explanation

Ans. A David Grossman of Israel has won the 2017 Man Booker International Prize. He was awarded this prestigious award for his novel “A Horse Walks Into a Bar”. He is the first Israeli writer to receive this prestigious award.

Question 3: Which Indian footballer has become the fourth highest goal scorer for their nation among active players?

A. Subrata Pal
B. Robin Singh
C. Sunil Chhetri
D. Jeje Lalpekhlua

Answer and Explanation

Ans. C

Indian football team captain Sunil Chhetri became the fourth highest goal scorer for their nation among active players. With his 54th goal against the Kyrgyz Republic, Sunil Chhetri surpassed England’s star player Wayne Rooney.

Question 4: Which Bank has partnered with TerraPay to enable real time money transfer to bank accounts in India?

A. ICICI
B. HDFC
C. YES
D. SBI

Answer and Explanation

Ans. C

Yes Bank has partnered with Terra Pay to enable real time money transfer to bank accounts in India. A Rupee Drawing Arrangement has signed between the two companies to make instant cross-border money transfer to bank accounts in India.

Question 5: Which country has started naval drill in Qatar?

A. China
B. US
C. Turkey
D. Iran

Answer and Explanation

Ans. B

Two US Navy vessels arrived in Doha to take part in a joint military exercise with the Qatari Emiri Navy. Qatar hosts the biggest US military base in the Middle East with more than 11,000 troops deployed and more than 100 aircraft operate from there. Military exercise began despite President Donald Trump accusing Qatar of sponsoring terrorism at a very high level.

Question 6: Sudha Singh, winner of three gold medals at 21st Federation Cup National Senior Athletics Championship, is associated with which sports?

A. Pole vault
B. Discus throw
C. Steeplechase
D. Triple jump

Ans. C

Competing in her first event since the Rio Olympics, Sudha Singh claimed a gold medal in the women’s 3000m steeplechase on the third day of the 21st Federation Cup National Senior Athletics Championships in Patiala.

Question 7: In how many years will the Nyaya Mitras, which have been appointed to speed up hearing of cases pending in lower courts, take their decision?

A.15
B. 10
C.20
D.5

Ans. B

Minister of Law & Justice and Electronics & IT, Sh. Ravi Shankar Prasad inaugurated the Nyaya Mitra scheme, which is aimed at reducing pendency of cases across selected districts, with special focus on those pending for more than 10 years.

Question 8: Which Indian sportsperson is the only one to feature in the 2017 Forbes list of ‘The World’s highest paid athletes’?

A. Virat Kohli
B. MS Dhoni
C. Vishwanathan Anand
D. Yogeshwar Dutt

Ans. A

Indian cricket captain, Virat Kohli has made it to the Forbes’s latest list of the world’s 100 highest-paid athletes. The 28-year-old batting sensation earned $22 million over the last 12 months; $3 million through salary and winnings, and $19 million through brand endorsements.

Question 9: Which Indian tennis player won his maiden French Open mixed doubles trophy in 2017?

A. Divij Sharan
B. Purav Raja
C. Yuki Bhambri
D. Rohan Bopanna

Ans. D

Rohan Bopanna won his first Grand Slam title after winning the mixed doubles final of the French Open. Bopanna and Gabriela Dabrowski saved two match points to prevail 2-6, 6-2, 12-10 over Robert Farah and Anna-Lena Groenefeld in 67 minutes.

Question 10: SEBI has approved whose appointment as the NSE MD and CEO?

A. Ravi Narain
B. Prakash Parthasarathy
C. Vikram Limaye
D. Ashok Chawla

Ans. C

The National Stock Exchange (NSE), India’s largest stock exchange by turnover, has appointed Vikram Limaye, Managing Director of IDFC, as the new Managing Director of NSE.

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for June-2017
Happy Learning!
Jun-1Jun-2Jun-3Jun-4
Jun-5Jun-6Jun-7Jun-8
Jun-9Jun-10Jun-11Jun-12
Jun-14Jun-15Jun-16Jun-17
Jun-18Jun-19Jun-20Jun-21
Jun-22Jun-23Jun-24Jun-25
Jun-26Jun-27Jun-28Jun-29
Jun-30

Daily Current Affairs 15 june 2017 and Current Affairs Quiz June 15 2017 |Current Affairs Infographic 15 june 2017