Current Affairs Quiz June 16 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz June 16 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz June 16 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz June 16 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 16 June 2017.

Question 1: Which state has announced free education for the transgender community in the Manonmaniam Sundaranar University?

A. Andhra Pradesh
B. Telangana
C. Kerala
D. Tamil Nadu

Answer and Explanation

Ans. D

Tamil Nadu Government has announced free education for the transgender community in the Manonmaniam Sundaranar University in Tirunelveli. One seat in every course of all the colleges affiliated to the university has been reserved for the transgenders.

Question 2: P.N.Bhagwati passed away. He was

A. Former Chief Justice of India
B. Former Controller and Auditor General of India
C. Former Attorney General of India
D. Former Minister of External Affairs

Answer and Explanation

Ans. A

Former Chief Justice of India of India Justice P.N.Bhagwati passed away. He introduced the concepts of PIL and absolute liability to the Indian judicial system. In 2007 Bhagwati was awarded the Padma Vibhushan in public affairs, India’s second highest civilian award.

Question 3: Who has become the fastest cricketer to score 8000 runs in ODIs?

A. Chris Gayle
B. Joe Root
C. Virat Kohli
D. Hashim amla

Answer and Explanation

Ans. C

Virat Kohli has became the fastest cricketer to score 8000 runs in ODIs. He reached the 8000-run mark in his 175th innings to go ahead of A B de Villiers who had taken 182 innings to reach to the milestone.

Question 4: What is India’s rank in 2017 Global Innovation Index?

A. 58
B. 60
C. 62
D. 64

Answer and Explanation

Ans. B

India continued to climb on the Global Innovation Index 2017, emerging as the highest ranked economy in Central and South Asia. India moved up six places to 60th among 130 nations.

Question 5: Which bank has granted USD150 million equity investment loan to the India Infrastructure Fund?

A. World Bank
B. Asian Infrastructure Investment Bank
C. African Development Bank
D. Shanghai Cooperation Bank

Answer and Explanation

Ans. B

USD 150 million equity investment loan has been granted to the India Infrastructure Fund by Asian Infrastructure Investment Bank.This is bank’s first such loan to fund private projects.

Question 6: The European Union has imposed anti- dumping duties on steel products of which country?

A. Japan
B. India
C. China
D. Australia

Answer and Explanation

Ans. C

The European Union has slapped anti-dumping duties on more steel products from China to stop them flooding Europe’s struggling steel market. The European Commission has imposed duties of up to 35.9 percent on Chinese hot-rolled flat steel used in shipbuilding, gas containers, pressure vessels, tubes and energy pipelines.

Question 7: Which state government has given loan waiver to farmers?

A. Bihar
B. Maharashtra
C. Panjab
D. Madhya Pradesh

Answer and Explanation

Ans. B

Maharashtra government has announced a sweeping farm loan waiver foe farmers who fulfill certain conditions to ensure the scheme benefits only marginal famers and “genuine farmers” who have been paying off their loans. The government waived the farm loans of marginal farmers—3.1 million out of the total 13.6 million registered farmers—with immediate effect.

Question 8: The first HR round table conference for railways has been inaugurated by the railways ministry in which city?

A. New Delhi
B. Bengaluru
C. Pune
D. Surat

Answer and Explanation

Ans. A

Minister of Railways Suresh Prabhakar Prabhu inaugurated Indian Railways’ 1st HR Round Table Conference in New Delhi. The three main themes of the conference were, Stakeholders Expectations from HR, The Future of Work – HR Role and Creativity within Constraints

Question 9: Which state government has initiated the process of online cattle sale through its website PashuBazar?

A. Assam
B. Manipur
C. Gujarat
D. Telangana

Answer and Explanation

Ans. D

The Telangana government has launched a website to facilitate the service of selling and purchasing cattle online The online sale or purchase of cattle through pashubazar.telangana.gov.in website will help farmers as the cattle need not be brought to shandies every time and farmers can save on transportation cost on cattle.

Question 10: Which summit meeting was held in Bologna, Italy recently?

A. G20 Summit
B. G6 Summit
C. G 7 environment ministers
D. G8 Summit

Answer and Explanation

Ans. C

Bologna will host the Environment Ministerial Meeting of the G7 on 11-12th June. The meeting will be attended by the Environment Ministers of the seven countries and the Commissioners of the European Union for Environment and Climate.

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for June-2017
Happy Learning!
Jun-1Jun-2Jun-3Jun-4
Jun-5Jun-6Jun-7Jun-8
Jun-9Jun-10Jun-11Jun-12
Jun-14Jun-15Jun-16Jun-17
Jun-18Jun-19Jun-20Jun-21
Jun-22Jun-23Jun-24Jun-25
Jun-26Jun-27Jun-28Jun-29
Jun-30

Daily Current Affairs 16 june 2017 and Current Affairs Quiz June 16 2017 |Current Affairs Infographic 16 june 2017