Current Affairs Quiz June 17 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz June 17 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz June 17 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz June 17 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 17 June 2017.

Question 1: Asian Infrastructure Investment Bank’s third annual meeting will be held in ________?

A. China
B. South Korea
C. India
D. Malaysia

Answer and Explanation

Ans. C

Asian Infrastructure Investment Bank’s third annual meeting will be held in India. The third annual meeting of the AIIB’s board of governors will be held in Mumbai, India, in June 2018.

Question 2: What is the India’s rank in an environment impact survey conducted by Money Super Market?

A. 60th
B. 65th
C. 70th
D. 75th

Answer and Explanation

Ans. D

One of the poorest in the world, Mozambique has topped a survey of nations with the lowest global environmental impact. India was placed was placed 75th, with renewable energy making up only 15.2 per cent of all energy used.

Question 3: Who among the following will become the First Gay and Female prime minister of Serbia?

A. Ana Brnabić
B. Brundtland
C. Kolinda Grabar-Kitarović
D. Nicola Sturgeon

Answer and Explanation

Ans. A

Ana Brnabić is set to become both the first gay and first female prime minister of Serbia. She is currently serving as the minister of public administration and local government.

Question 4: Which company has announced to acquire Whole Foods Market?

A. Walmart
B. eBay
C. Target
D. Amazon

Answer and Explanation

Ans. D

Amazon has announced that it’s buying Whole Foods for just under USD 14 billion. Amazon has agreed to pay USD 42 a share in cash for the organic-food chain, including debt.

Question 5: How many medals have India won at the 2017 Asian Junior Wrestling Championships held at Taiwan?

A. 0
B. 2
C. 1
D. 5

Answer and Explanation

Ans. D

India has won five medals, including one gold medal in the 2017 Asian Junior Wrestling Championships. India’s female wrestlers won three medals while male wrestlers clinched two medals.

Question 6: Who conferred Exceptional Public Service Medal to Michael A’Hearn recently?

A. National Commission for Space Research
B. Danish National Space Center
C. National Aeronautics and Space Administration (NASA)
D. German Aerospace Center

Ans. C

NASA posthumously awarded the Exceptional Public Service Medal to University of Maryland Distinguished University Professor Michael F. A’Hearn, one of the world’s leading cometary scientists.

Question 7: The anti-Tank Nag Missile has been successfully test-fired by which agency recently?

A. Institute for Defence Studies and Analyses
B. Defence Research and Development Organisation (DRDO)
C. NASA
D. The Defence Intelligence Agency

Ans. B

The Defence Research and Development Organisation (DRDO) has successfully test-fired Anti-tank Guided Missile (ATGM) ‘Nag’ in a desert in the western sector of Rajasthan.
The “fire and forget” third generation anti-tank guided missile ‘Nag’ is equipped with the highly advanced Imaging Infrared Radar (IRR) seeker with integrated avionics, technology which is possessed by very few nations.

Question 8: India’s First canal top solar PV system has been developed in which city?

A. Mouda
B. Kamptee
C. Savner
D. Katol

Ans. A

NTPC has energized 150 kWp Canal Top Solar PV System on cooling water (CW) channel at its 2320 MW Mouda Thermal Power Project, near Nagpur in Maharashtra.

Question 9: With which institute has the Sikkim government signed an Memorandum of Understanding (MoU) ?

A. The College of William & Mary
B. University of Cambridge
C. MIT
D. British Council

Ans. D

The Sikkim government has signed an MoU with the British Council to enhance quality of education in the state;The MoU will improve the educational structure of the schools of Sikkim.

Question 10: On which item has the Government imposed anti dumping duty recently?

A. Apparel
B. Footwear
C. Ceramic Items
D. Precious and semi- precious stones

Ans. C

India has imposed an anti-dumping duty on import of ceramic table and kitchenware items from China.
As the ceramic tableware and kitchenware are being exported from China to India below its normal value, so the government has put an anti- dumping duty..

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for June-2017
Happy Learning!
Jun-1Jun-2Jun-3Jun-4
Jun-5Jun-6Jun-7Jun-8
Jun-9Jun-10Jun-11Jun-12
Jun-14Jun-15Jun-16Jun-17
Jun-18Jun-19Jun-20Jun-21
Jun-22Jun-23Jun-24Jun-25
Jun-26Jun-27Jun-28Jun-29
Jun-30

Daily Current Affairs 17 june 2017 and Current Affairs Quiz June 17 2017 |Current Affairs Infographic 17 june 2017