Current Affairs Quiz June 18 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz June 18 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz June 18 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz June 18 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 18 June 2017.

Question 1: Who among the following has become the first Twitter user to reach 100 million followers?

A. Taylor Swift
B. Katy Perry
C. Barack Obama
D. Justin Bieber

Answer and Explanation

Ans. B

Singer Katy Perry has become the first Twitter user to reach 100 million followers. She joined Twitter in February 2009, reached 50 million followers by mid-2012.

Question 2: Which company has decided to end its 41-year-old sponsorship of the Olympic Games?

A. Pepsi
B. Coke
C. Nike
D. McDonald’s

Answer and Explanation

Ans. D

McDonald’s Corp has ended its 41-year-old sponsorship of the Olympic Games three years early. McDonald’s deal would have run through the Tokyo Olympics in 2020.

Question 3: Who among the following lifted the 2017 Indonesia Open men’s singles badminton trophy ?

A. Kazumasa Sakai
B. Kidambi Srikanth
C. Son Wan Ho
D. None of the above

Answer and Explanation

Ans. B

Indian shuttler Kidambi Srikanth defeated Kazumasa Sakai in the finals to lift the Indonesia Open men’s singles trophy.

Question 4: Madadgaar a 24×7 helpline has been launched by:

A. CRPF
B. BSF
C. NSG
D. SPF

Answer and Explanation

Ans. A

Madadgaar a 24×7 helpline has been launched by Central Reserve Police Force at Srinagar’s Tagore Hall.

Question 5: “Know India Programme” was launched by External Affairs Minister Sushma Swaraj at ____

A. New Delhi
B. West Bengal
C. Uttar Pradesh
D. Gujarat

Answer and Explanation

Ans. A

External Affairs Minister Sushma Swaraj inaugurated Know India Programme for young overseas Indians at a function in New Delhi.

Question 6: Which Union Minister presented 100 volumes of collected works of Mahatma Gandhi to Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan for the Parliament Library?

A. D V Sadananda Gowda
B. Kalraj Mishra
C. Shri Venkaiah Naidu
D. Jagat Prakash Nadda

Answer and Explanation

Ans. C

100 volumes of collected works of Mahatma Gandhi were presented by the Union minister M Venkaiah Naidu today to Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan for the Parliament Library.

Question 7: In which category has Virat Kohli been rated the number 1 Batsman recently ?

A. Test Match Cricket
B. One Day International
C. 20-Twenty Cricket –
D. Twenty 20 Internationals

Answer and Explanation

Ans. B

India captain Virat Kohli has reclaimed the top batting spot, for the first time in his career in the latest ICC ODI Player Rankings, which were released following the conclusion of the last round of league matches in the ICC Champions Trophy 2017.

Question 8: Yug Purush, Bharat Ratna, Atal Ji’ has been written by whom?

A. Ramesh Pokhriyal
B. B. C. Khanduri
C. Vijay Bahuguna
D. Harish Rawat

Answer and Explanation

Ans. A

Former Uttarakhand chief minister Pokhriyal, who credited Vajpayee for his debut in politics, said the 450-page book titled -‘Yug Purush, Bharat Ratna, Atal Ji’ – will be officially unveiled soon. However, the first copy of the book on the social and political life of Vajpayee was presented to Mukherjee today.

Question 9: Who has been appointed as the administrator of Sahara India Life Insurance?

A. T.S. Vijayan
B. A.P.V. Reddy
C. D.K. Mehrotra
D. Shri RK Sharma

Answer and Explanation

Ans. D

R.K. Sharma, general manager, IRDA has been appointed as the administrator with “immediate effect”

Question 10: What is the destination of Indian Warships which are to take part in Bilateral Maritime Exercise?

A. New Zealand
B. Canada
C. Australia
D. Argentina

Answer and Explanation

Ans. C

Navies of India and Australia will participate in bilateral maritime exercise AUSINDEX-17 to enhance inter-operability and cooperation between the two forces. Indian naval ships Jyoti, Shivalik and Kamorta are on a port visit to Freemantle, Australia for this purpose.

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for June-2017
Happy Learning!
Jun-1Jun-2Jun-3Jun-4
Jun-5Jun-6Jun-7Jun-8
Jun-9Jun-10Jun-11Jun-12
Jun-14Jun-15Jun-16Jun-17
Jun-18Jun-19Jun-20Jun-21
Jun-22Jun-23Jun-24Jun-25
Jun-26Jun-27Jun-28Jun-29
Jun-30

Daily Current Affairs 18 june 2017 and Current Affairs Quiz June 18 2017 Current Affairs Infographic 18 june 2017