Current Affairs Quiz June 2 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz June 2 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz June 2 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz June 2 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

Question 1: Which country has decided to pull out of Paris climate agreement?

A. Russia
B. US
C. China
D. North Korea

Answer and Explanation

Ans. B

US president Trump announced that the United States would withdraw from the Paris climate accord. Trump said that the Paris agreement gives undue advantage to India and China, the world’s leading polluters.

Question 2: Which Indian film is going to compete for top spot at Karlovy Vary Film Festival?

A. Margarita with a Straw
B. Dangal
C. Lipstick under My Burkha
D. Ralang Road

Answer and Explanation

Ans. D

Ralang Road will represent India at the 52nd Karlovy Vary International Film Festival at Karlovy Vary. Ralang Road has been nominated for the Crystal Globe Award along with 11 other films from around the world.

Question 3: Which country has overtaken India to become fastest growing economy?

A. China
B. Brazil
C. Indonesia
D. South Korea

Answer and Explanation

Ans. A

China overtook India as World’s fastest growing economy. India’s GDP growth slowed to 6.1% in the fourth quarter while China recorded a growth rate of 6.9%.

Question 4: Which cricket team has been officially renamed?

A. Australia
B. New Zealand
C. West Indies
D. South Africa

Answer and Explanation

Ans. C

West Indies cricket team has been officially renamed as WINDIES.

Question 5: Nuclear capable Prithvi-II missile has been developed by?

A. DRDO and ISRO
B. DRDO and Bharat Dynamics
C. ISRO and BEL
D. Bharat Dynamics and BE

Answer and Explanation

Ans. B

India successfully test-fired it’s indigenously developed nuclear capable Prithvi-II missile from a test range in Odisha. It is a joint initiative of Defence Research and Development Organisation and Bharat Dynamics Limited.

Question 6: The first-ever women television channel “Zan TV” has been launched in which country?

A. Sri Lanka
B. Bangla Desh
C. Afghanistan
D.Kenya

Answer and Explanation

Ans. C

A new TV channel dedicated to women is set to begin broadcasting in Afghanistan, the first of its kind in a country whose media industry, is mostly male dominated. By starting an all-women TV channel, the emphasis shifts to the fact that behind the daily stories of violence, change is taking place in Afghanistan, even if it is often slow and patchy. Media entrepreneur Hamid Samar is the founder of Zan TV.

Question 7: The Dadasaheb Phalke Academy Award for the International Acclaimed Actress will be given to which Bollywood actress?

A. Katrina Kaif
B. Priyanka Chopra
C. Kareena Kapoor
D. Sushmita Sen

Answer and Explanation

Ans. B

Hollywood’s new favourite Bollywood actress Priyanka Chopra will soon to be honoured with the Dadasaheb Phalke Academy Award for her acclaimed performance in the arena of International film.

Question 8: Which Greek PM was the first one to propose austerity cuts?

A. Alexis Tsipras
B. Konstantinos Karamanlis
C. Andreas Papandreou
D. Constantine Mitsotakis

Answer and Explanation

Ans. A

Constantine Mitsotakis, the former Greek prime minister who strengthened ties with the European Union and attempted unpopular austerity cuts to state spending in the 1990s,passed away on 29th may 2017. He was 98.

Question 9: A Pacific Island conference was hosted by India in which country?

A. Tuvalu
B. Tonga
C. New Caledonia
D. Fiji

Answer and Explanation

Ans. D

India hosted a meet of 14 Pacific Island countries in Fiji from May 25 with a focus on issues such as blue economy, climate change and international solar alliance. With an annual trade of about USD 300 million between India and these countries, the participating countries will also think upon ways to enhance business ties and investment opportunities.

Question 10: Scientists have found a method of slowing down the growth in the human body of which disease?

A. Castleman disease
B. Tuberculosis
C. Cancer
D. Encephalitis

Answer and Explanation

Ans. C

Scientists have identified a new way to slow down the growth of cancer cells, an advance that may lead to novel treatment options against the deadly disease. Researchers from the University of Rochester in the US identified a protein called Tudor-SN that is important in the “preparatory” phase of the cell cycle – the period when the cell gets ready to divide.

Current Affairs Quiz June 2 2017

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for June-2017
Happy Learning!
Jun-1Jun-2Jun-3Jun-4
Jun-5Jun-6Jun-7Jun-8
Jun-9Jun-10Jun-11Jun-12
Jun-14Jun-15Jun-16Jun-17
Jun-18Jun-19Jun-20Jun-21
Jun-22Jun-23Jun-24Jun-25
Jun-26Jun-27Jun-28Jun-29
Jun-30