Current Affairs Quiz June 3 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz June 3 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz June 3 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz June 3 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

Question 1: ‘AmbuSens’ a wireless technology to remotely monitor condition of patients ferried in ambulances has been developed by?

A. DRDO
B. AIIMS
C. IIT Delhi
D. IIT Kharagpur

Answer and Explanation

Ans. B

IIT Kharagpur has developed “AmbuSens” a wireless technology to remotely monitor condition of patients ferried in ambulances.

Question 2: Sebi has set up a committee to improve the standards of corporate governance of listed companies. The committee will be headed by?

A. Rana Kapoor
B. Uday Kotak
C. Aditya Puri
D. Narayan Murthy

Answer and Explanation

Ans. B

Markets regulator SEBI has set up a committee to improve the standards of corporate governance of listed companies.The committee will be setup under the chairmanship of Uday Kotak, chief of Kotak Mahindra Bank.

Question 3: Lionel Messi’s amusement park “Messi Experience Park” will be developed in which country?

A. China
B. Spain
C. Argentina
D. Portugal

Answer and Explanation

Ans. A

Lionel Messi’s amusement park “Messi Experience Park” will open in China in 2019.

Question 4: UN Security Council has expanded sanctions against which country/countries?

A. Russia
B. North Korea
C. Syria
D. All of the above

Answer and Explanation

Ans. B

UN Security Council unanimously passed a resolution with new sanctions against North Korea after it launched its ninth ballistic missile test of the year.

Question 5: What is the name of Chinese malware that has infected over 250 million computers worldwide?

A. Firewall
B. Firecrawl
C. Firetroll
D. Fireball

Answer and Explanation

Ans. D

A Chinese malware named ‘Fireball’ has infected over 250 million computers worldwide. “Fireball” is designed to hijack browsers to change the default search engine and track their web traffic on behalf of a Beijing-based digital marketing firm called Rafotech.

Question 6: National Commission for Backward Classes will be composed under article ______.

A. 338A
B. 338D
C. 338B
D. 338C

Answer and Explanation

Ans. C

The Union Cabinet has approved setting up of a new commission for backward classes as a constitutional body. The National Commission for Socially and Educationally Backward Classes(NCSBC) will replace the National Commission for Backward Classes (NCBC) In the cabinet meeting chaired by the Prime Minister Narendra Modi, approved amending the Constitution and inserting Article 338B for setting up the new commission.

Question 7: Who has been appointed as the new Economic Affairs Secretary?

A. Ajay Tyagi
B. Tapan Ray
C. GS Yadav
D. Gyaneshwar Kumar Singh

Answer and Explanation

Ans. B

Corporate Affairs Secretary Tapan Ray was today given the additional charge of Department of Economic Affairs in place of Shaktikanta Das, who completes his term on 31st May 2017. Ray is a 1982 batch IAS officer of Gujarat cadre.

Question 8: Which state police force will have bicycle patrols?

A. Delhi
B. Pondicherry
C. Himachal Pradesh
D. Chandigarh

Answer and Explanation

Ans. A

The Delhi Police on Tuesday launched a bicycle patrol scheme to increase police presence in congested areas of the city. The bicycle patrol, for which 65 high-end bicycles have been acquired, was flagged off by Union Minister of State for Home Hansraj Gangaram Ahir from the Yamuna Sports Complex in east Delhi.

Question 9: Who has won the Geneva Open Men’s Singles title ?

A. Novak Djokovic
B. Alexander Zverev
C. Kei Nishikori
D. Stan Wawrinka

Answer and Explanation

Ans. D

Stan Wawrinka has won his second straight title at the Geneva Open, by defeating Mischa Zverev in three sets to earn the title. Stan Wawrinka is the current world No. 3 in men’s singles tennis.

Question 10: Which state government has declared Dailong village of Tamenglong district as a Biodiversity Heritage Site of the state?

A. Assam
B. Tripura
C. Manipur
D. Meghalaya

Answer and Explanation

Ans. C

The Manipur government has declared Dailong village of Tamenglong district as a Biodiversity Heritage Site of the state, officials said.A notification in this connection was issued on Tuesday by joint secretary of forest and environment, Kengoo Zuringla.

Current Affairs Quiz June 3 2017

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for June-2017
Happy Learning!
Jun-1Jun-2