Current Affairs Quiz June 4 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz June 4 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz June 4 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz June 4 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

Question 1: Who has been named as the new CEO of Prasar Bharati?

A. Shashi Shekhar Vempati
B. Jawhar Sircar
C. Rajeev Singh
D. Deepak Kumar Hota

Answer and Explanation

Ans. A

Shashi Shekhar Vempati has been named chief executive officer of Prasar Bharati. He will replace Rajeev Singh, who has been serving as interim CEO since February 2017.

Question 2: UN General Assembly has elected how many non-Permanent UNSC Members?
A. 4
B. 6
C. 7
D. 5

Answer and Explanation

Ans. D

The UN General Assembly has elected 5 non-permanent members of UNSC. They are Cote D’Ivoire, Equatorial Guinea, Kuwait, Poland and Peru for a two-year term beginning January 1, 2018.

Question 3: Abdul Rahman recently passed away. He was a famous ____

A. Politician
B. Poet
C. Actor
D. Hockey player

Answer and Explanation

Ans. B

Tamil poet S. Abdul Rahman, popularly known as ‘Kavikko,’ passed away in Chennai. He was ranked among the few who introduced modernism to Tamil poetry. He was also awarded Sahitya Akademi award in 1999.

Question 4: Who among the following won 2017 UEFA Champions League title?

A. Juventus
B. Barcelona
C. Real Madrid
D. Milan

Answer and Explanation

Ans. C

Real Madrid defeated Juventus 4-1 in finals to win 2017 UEFA Champions League. Real Madrid became the first team to retain the UEFA Champions League. This is Madrid’s 12th Champions League title.

Question 5: All states have agreed to rollout GST from ……….?

A. June 30
B. July 1
C. July 31
D. None of these

Answer and Explanation

Ans. B

All the states have agreed to roll out Goods and Services Tax from July 1. GST Council has cleared the pending rules, including transition provisions and returns.

Question 6: India’s first freight village will be set up in which of the following cities?

A. Ahmedabad
B. Kochi
C. Varanasi
D. Noida

Answer and Explanation

Ans. C

Varanasi will get the country’s first ‘freight village.’ The facility will come along Ganga’s –multi-mode terminal and will be spread across 100 acres. A freight village is a specialized industrial estate which accommodates companies that require logistics services and improve their competitiveness within the cluster.

Question 7: Which Indian bureaucrat has been appointed as a public policy fellow to a top American think-tank?

A. Meera Shankar
B. Nirupama Rao
C. Chokila Iyer
D. Sujatha Singh

Answer and Explanation

Ans. B

Former Indian Ambassador to US Nirupama Rao has been appointed as a public policy fellow to a Washington-based think-tank where she will work on a project on the Sino-India ties.

Question 8: Who is the newly elected Chancellor of Jamia Millia Islamia (JMI)?

A. Najma Heptulla
B. Mohammad Hadis Lari
C. Aftab Ahmad
D. M.A. Zaki

Answer and Explanation

Ans. A

Manipur Governor and former Minority Affairs Minister Najma Heptulla has been appointed as the Chancellor of Jamia Millia Islamia.

Question 9: Love Raj Singh has become the first Indian to scale Mt. Everest 6 times. He hails from which state?

A. Bihar
B. Madhya Pradesh
C. Odisha
D. Uttarakhand

Answer and Explanation

Ans. D

Love Raj Singh Dharmashaktu, a Padma Shri recipient who hails from Uttarakhand, has conquered the Mount Everest for the sixth time on May,17,2017.Dharmashaktu, works with India’s border-guarding force — Border Security Force.

Question 10: Dailong village, which has been declared as a biodiversity heritage site, is in which state?

A. Assam
B. Nagaland
C. Manipur
D. Meghalaya

Answer and Explanation

Ans. C

The Manipur government has declared Dailong village of Tamenglong district as a Biodiversity Heritage Site of the state. Dailong is a medium size village of the Tamenglong district, Manipur with total 234 families residing, with a population of 1634, out of which 819 are males while 815 are females as per Population Census 2011.

Current Affairs Quiz June 4 2017
general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for June-2017
Happy Learning!
Jun-1Jun-2Jun-3Jun-4
Jun-5Jun-6Jun-7Jun-8
Jun-9Jun-10Jun-11Jun-12
Jun-14Jun-15Jun-16Jun-17
Jun-18Jun-19Jun-20Jun-21
Jun-22Jun-23Jun-24Jun-25
Jun-26Jun-27Jun-28Jun-29
Jun-30