Current Affairs Quiz June 6 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz June 6 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz June 6 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz June 6 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

Question 1: Which bank has commissioned over 200 solar powered ATM in last one year?

A. State Bank of India
B. Punjab National Bank
C. ICICI Bank
D. Axis Bank

Answer and Explanation

Ans. C

ICICI Bank commissioned over 200 solar powered ATM sites in the last one year as part of its efforts to reduce carbon footprint and use more clean energy. CEO of ICICI Bank – Chanda Kochhar

Question 2: India will grow at what rate in 2017 according to World Bank?

A. 7.0%
B. 7.2%
C. 7.4%
D. 7.6%

Answer and Explanation

Ans. B

World Bank has projected a strong 7.2% growth rate for India in 2017. The World Bank in its latest Global Economic Prospects, projects India’s growth to 7.5% in 2018 and 7.75% in 2019.

Question 3: India’s first Rural LED Street Lighting Project will be implemented in which state?

A. Hyderabad
B. Karnataka
C. Telangana
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Ans. D

India’s first Rural LED Street Lighting Project will be implemented in Gram Panchayats of seven districts in Andhra Pradesh namely, Guntur, Prakasham, Nellore, Kurnool, Kadapa, Ananthapur and Chittoor. The entire upfront capital cost of this project is being funded by French Development Agency Agence Française de Developpement.

Question 4: Which among the following is/are application/s launched by TRAI to help customers rate quality of services, speed, and performance?

A. My call app
B. MySpeed app
C. Do not disturb
D. All of the above

Answer and Explanation

Ans. D

The three applications launched by TRAI to help customers rate quality of services, speed, and performance are My call app, MySpeed app and ‘Do not disturb (DND 2.0)’ app.

Question 5: Which Indian national has joined UN ‘Super Dads’ Campaign?

A. MS Dhoni
B. Sachin Tendulkar
C. Shahrukh khan
D. Amitabh Bachchan

Answer and Explanation

Ans. B

Sachin Tendulkar has joined a special UNICEF campaign that highlights the significant role played by fathers in children’s early development. David Beckham and Novak Djokovic are also part of this campaign.

Question 6:  Dasari Narayana Rao, who passed away recently, was from which state?

A. Madhya Pradesh
B. Uttar Pradesh
C. Andhra Pradesh
D. Arunachal Pradesh

Answer and Explanation

Ans. C

Veteran Telugu film director and former union minister of state for coal and mines Dasari Narayana Rao died on Tuesday evening after prolonged illness. He directed as many as 151 films, and produced 53 films in Telugu and a few in Hindi. He received two National Film Awards, nine state Nandi awards, and four Filmfare awards.

Question 7: Who has become the new vice-chairperson of National Commission for Minorities (NCM)?

A. Dadi E.Mistry
B. George Kurian
C. Vada Dasturji Khurshed
D. Syed Ghayorul Hasan Rizvi

Answer and Explanation

Ans. B

Kerala Bharatiya Janata Party leader George Kurian has been appointed Vice-Chairperson of the National Commission for Minorities or NCM,by union Minister of State for Minority Affairs (independent charge) Mukhtar Abbas Naqvi.

Question 8: A person of which ethnicity has been chosen by the governing party of Ireland as the next Prime minister?

A. Indian
B. American
C. Jewish
D.French

Answer and Explanation

Ans. A

The son of an Indian immigrant who came out as gay in 2015 will be the next Irish prime minister, after he was voted leader of the country’s main governing party. Varadkar, 38, will also become the country’s youngest leader, and the first from an ethnic minority background.

Question 9: Which Indian has been inducted in the ITTF- Umpires and Referees Committee (URC)?

A. MC Chauhan,
B. KR Pillai
C. Amkika Suresh
D. Ganeshan Neelakanta Iyer

Answer and Explanation

Ans. D

Ganeshan Neelakanta Iyer, the only assigned manager of the International Table Tennis Federation (ITTF),was nominated as a member of the Umpires and Referees Committee (URC), by the game’s governing body.

Question 10: The World Environment Day (WED) was observed with the theme ‘Connecting People to Nature’ on which day?

A. 3rd June
B. 2nd June
C. 5th June
D. 4th June

Answer and Explanation

Ans. C

The United Nations, aware that the protection and improvement of the human environment is a major issue designated 5 June as the World Environment Day. The theme for 2017, ‘Connecting People to Nature’, urges us to interact more with nature, to appreciate its beauty and to realize that we are connected and dependent on nature.

Current Affairs Quiz June 6 2017

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for June-2017
Happy Learning!
Jun-1Jun-2Jun-3Jun-4
Jun-5Jun-6