Current Affairs Quiz June 8 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz June 8 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz June 8 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz June 8 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 8 June 2017.

Question 1: According to QS World University Rankings which is the best ranked Indian institution in the world?

A. IIT-Delhi
B. IIT-Bombay
C. IISc Bangalore
D. IIT- Kharagpur

Answer and Explanation

Ans. A

According to QS World University Rankings 2018 IIT-Delhi has replaced IISc as the best ranked Indian institution in the world. IIT-Delhi has risen from 185 rank to 172 this year while IISc slipped over 30 places from 152 to 190.

Question 2: World’s First Pest Day was launched in which country?

A. India
B. Russia
C. China
D. US

Answer and Explanation

Ans. C

The first World Pest Day was launched in China. It aims to increase awareness of pest-borne diseases and safeguard public health through scientific and professional pest control methods.

Question 3: Which bank has launched Biodegradable prepaid gift cards?

A. ICICI Bank
B. Axis Bank
C. SBI
D. Bank of Baroda

Answer and Explanation

Ans. B

Axis Bank has become the first bank in India to introduce biodegradable cards. To have a positive impact on the environment, the card has been made up of Polyethylene Terephthalate Glycol and unlike regular cards it can decompose.

Question 4: Which is the only athlete from India to feature among the world’s 100 highest paid athletes in the Forbes list?

A. MS Dhoni
B. Pankaj Advani
C. PV Sindhu
D. Virat Kohli

Answer and Explanation

Ans. D

Virat Kohli is the only athlete from India to feature among the world’s 100 highest paid athletes in the latest Forbes list. Kohli has been ranked 89th while Cristiano Ronaldo topped the list. Kohli with a total pay of $22 million in a year; $3 million through salary and $19 million from brand endorsements stood at 89th position.

Question 5: According to the annual list published by Forbes which is the world’s most valuable football team?

A. Real Madrid
B. Barcelona
C. Manchester United
D. Chelsea

Answer and Explanation

Ans. C

Manchester United has replaced Real Madrid as the world’s most valuable football team, according to the annual list published by Forbes. United were valued at $3.69 billion, an 11% jump compared to last year.

Question 6: ’Green Protocol’ for weddings has been started by which state government?

A. Tamil Nadu
B. West Bengal
C. Kerala
D. Mizoram

Answer and Explanation

Ans. C

Kerala State government has come out with a green protocol to make the weddings in the state more nature-friendly. As per the protocol, plastic and other non-biodegradable articles including disposable glasses and plates and thermocol decorations will not be permitted to be used in wedding ceremonies.

Question 7: Where was the 18th Annual India Russia Summit held in 2017?

A. Novosibirsk
B. St. Petersburg
C. New Delhi
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Ans. B

18th Annual India Russia Summit was held at St. Petersburg, Russia on June 1, 2017. This also marks 70 years of diplomatic relations between India and Russia characterized by a high degree of convergence on various bilateral and global matters.

Question 8: The Sri Venkateswara National Park is located in which state?

A. Andhra Pradesh
B. Arunachal Pradesh
C. Tamil Nadu
D. West Bengal

Answer and Explanation

Ans. A

Sri Venkateswara National Park is a beautiful place, located in the Chittoor and Cuddapah districts of the state of Andhra Pradesh. Although, this park came into being in the October 1989, it was officially declared a National Park in 1998.

Question 9: Which striker won the European Golden Shoe for a record 4th Time?

A. Paul Pogba
B. Carlos Tevez
C. Adnan Januzaj
D. Lionel Messi

Answer and Explanation

Ans. D

Barcelona striker Lionel Messi has won the European Golden Shoe for a record-equaling fourth time. Messi is now tied with Real Madrid’s Cristiano Ronaldo, who won it for the first time with Manchester United in 2007-08. He drew level with Real Madrid’s Cristiano Ronaldo with the fourth honour.

Question 10: Who has been sworn-in as the new President of Serbia?

A. Tomislav Nikolić
B. Vojislav Šešelj
C. Aleksandar Vucic
D. Milorad Dodik

Answer and Explanation

Ans. C

Conservative Prime Minister Aleksandar Vucic won Serbia’s presidential election on Sunday by a huge margin, confirming his domination of the Balkan country as he pursues a delicate balancing act between Europe and Russia.

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for June-2017
Happy Learning!
Jun-1Jun-2Jun-3Jun-4
Jun-5Jun-6Jun-7Jun-8
Jun-9Jun-10Jun-11Jun-12
Jun-14Jun-15Jun-16Jun-17
Jun-18Jun-19Jun-20Jun-21
Jun-22Jun-23Jun-24Jun-25
Jun-26Jun-27Jun-28Jun-29
Jun-30

Daily Current Affairs 8 june 2017 and Current Affairs Quiz June 8 2017 |Current Affairs Infographic 8 june 2017