Current Affairs Quiz June 9 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz June 9 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz June 9 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz June 9 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 9 June 2017.

Question 1: The second edition of National Health Editors’ Conference on Yoga was held at

A. New Delhi
B. Gujarat
C. Maharashtra
D. Madhya Pradesh

Answer and Explanation

Ans. A

The second edition of National Health Editors’ Conference on Yoga was inaugurated by Minister of State for AYUSH Shripad Yesso Naik in New Delhi. The conference aims at giving insight to the journalists about the scientific aspects of yoga and its benefits for health.

Question 2: In an effort to curb antibiotic resistance, the World Health Organization has divided the drugs into how many categories?

A. 2
B. 4
C. 5
D. 3

Answer and Explanation

Ans. D

In an effort to curb antibiotic resistance, the World Health Organization has divided the drugs into three categories — access, watch and reserve. Commonly used antibiotics will be under the ‘access’ category; the second line of antibiotics, slightly more potent, have been categorised under “watch” and potent drugs to be used only as a “last resort” fall under the ‘reserve’ category.

Question 3: 17th Shanghai Cooperation Organisation Summit is being hosted by which country?

A. Russia
B. Kazakhstan
C. China
D. Kyrgyzstan

Answer and Explanation

Ans. B

17th Shanghai Cooperation Organisation Summit began in Astana, Kazakhstan. India is set to join as  17th Shanghai Cooperation Organisation Summit began in Astana, Kazakhstan. India is set to join as full member of the SCO comprising China, Kazakhstan, Kyrgzstan, Russia, Tajikistan and Uzbekistan.

Question 4: Microsoft has confirmed that it will acquire ______ an Israeli startup

A. Boston Dynamics
B. Argus Cyber Security
C. Hexadite
D. Zebra

Answer and Explanation

Ans. C

Microsoft has confirmed that it will acquire Hexadite, an Israeli startup that uses AI to identify and protect against attacks.

Question 5: Who is the first player from Sri Lanka and the 83rd overall to be inducted into ICC’s Hall of Fame?

A. Kumar Sangakkara
B. Muttiah Muralitharan
C. Mahela jayawardene
D. Chaminda Vaas

Answer and Explanation

Ans. B

Sri Lanka’s most successful bowler in Tests and one-day internationals Muttiah Muralitharan was inducted into ICC Hall of Fame. Muralitharan was awarded the honour along with Arthur Morris, George Lohmann and Karen Rolton by fellow ICC Cricket Hall of Famers and members of the media.

Question 6: Which PSU is going to develop 100 digital villages in various parts of the country?

A. Indian Overseas Bank
B. Dena Bank
C. Vijaya Bank
D.Syndicate Bank

Answer and Explanation

Ans. C

To increase the awareness of digital banking amongst the villagers, Vijaya Bank is going to develop as many as 100 digital villages in various States of the country. In the Digital Villages, the bank would offer Internet, free Wi-Fi connectivity, mobile payment facilities, ATM cards, online banking and will carry out a door-to-door campaign to educate the villagers.

Question 7: India’s first automatic coastal warning for disasters will come up in which state?

A. West Bengal
B. Odisha
C. Arunachal Pradesh
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Ans. B

Starting from July, Odisha will commission the ambitious Early Warning Dissemination System (EWDS) and will be able to warn the vast population residing along its 480 km-long coast by pressing a single button from a control room in the State capital in the event of the occurrence of natural disasters like a tsunami or a cyclone.

Question 8: Which country is going to have the fastest elevator installed ?

A. China
B. Japan
C. USA
D. South Korea

Answer and Explanation

Ans. A

The world’s fastest elevator that can operate at a record breaking speed of 1,260 meters per minute is set to been installed in a skyscraper complex building in China. The speed was recorded during a test of the elevator in Guangzhou CTF Finance Centre in China.

Question 9: Which state government will collaborate with UNDOC to intensify anti-drug drive?

A. Haryana
B. Rajasthan
C. Jharkhand
D. Punjab

Answer and Explanation

Ans. D

Punjab will soon sign a MoU with the United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) as part of its efforts to intensify its war against drugs. The MoU will be signed between the health department, the Special Task Force (STF) on drugs and the United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) in the second week of June.

Question 10: In which language did S. Abdul Rahman, who passed away recently, write?

A. Urdu
B. Bhojpuri
C. Tamil
D. Kannada

Answer and Explanation

Ans. C

Kaviko Abdul Rahman was one of the modern writers of Tamil. He worked as a professor at a century old college “Islamiah Arts and science college”, Vaniyambadi,Vellore. He got the Sahitya Akademi award in 1999 for his collection of poems, Aalapanai.

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for June-2017
Happy Learning!
Jun-1Jun-2Jun-3Jun-4
Jun-5Jun-6Jun-7Jun-8
Jun-9Jun-10Jun-11Jun-12
Jun-14Jun-15Jun-16Jun-17
Jun-18Jun-19Jun-20Jun-21
Jun-22Jun-23Jun-24Jun-25
Jun-26Jun-27Jun-28Jun-29
Jun-30