Current Affairs Quiz May 10 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz May 10 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz May 10 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz May 10 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

Current Affairs Questions for the day

Question 1: Who is the new president of South Korea?

A. Park Geunhye
B. Kim Jong un
C. Moon Jae-in
D. Hwang Kyo-ahn

Answer and Explanation

Ans. C

Moon Jae in is the 12th President of South Korea. He is a former human rights attorney and student activist.

Question 2: Which airlines has announced to buy 50 ATR Planes?

A. Air India
B. IndiGo
C. SpiceJet
D. Air Asia

Answer and Explanation

Ans. B

Indi Goannounced plans to buy 50 ATR turbo-prop planes worth USD 1.3 billion to tap the regional aviation market.

Question 3: What is the full form of ICMIS?

A. Integrated Case Management Information System
B. Integrated Centralised Management Information System
C. Indian Case Management Information System
D. Indian Centralised Management Information System

Click here to learn more

Ans. A

Integrated Case Management Information System (ICMIS) will help the Supreme Court go paperless. It will help bring transparency, reduce manipulation and help the litigant know about the progress of the case on a real time basis.

Question 4: Who has won the Indian National Science Academy medal for Young Scientists, 2017?

A. Vishal Mehta
B. Vijender Aggarwal
C. Vashisht Sharma
D. Vikram Vishal

Answer and Explanation

Ans. D

Vikram Vishal has won the Indian National Science Academy medal for Young Scientists, 2017. He is an assistant professor in the Earth Sciences department at IIT-B

Question 5: Who is the chairman of ICC?

A. Zaheer Abbas
B. Mustafa Kamal
C. Shashank Manohar
D. Haroon lorgat

Answer and Explanation

Ans. C

Shashank Manohar is the chairman of ICC.

Question 6: Justice (retd) Leila Seth, was the first woman chief justice of which high court?

A. Patna High Court
B. Allahabad High Court
C. Himachal Pradesh High Court
D. Madras High Court

Answer and Explanation

Ans. C

Justice Leila Seth, the first woman Judge of Delhi High Court passed away on 5th May 2017. She breathed her last at her residence in Noida. Seth, an eminent jurist, was the first woman to have topped the London Bar exam, first woman judge of the Delhi High Court and also the first woman chief justice of a state high court (Himachal Pradesh). She was also one of the three members of the 2012 Justice Verma Committee, constituted in 2012 to recommend amendments to the Criminal Law for giving quicker justice and enhance the punishment of the criminals accused of sexual assaults.

Question 7: Who is the winner of the 2016 Wisden-MCC (Melbourne Cricket Council) Cricket Photograph of the Year?

A. Philip Brown
B. Saqib Majeed
C. Alex Massie
D. Robert Cianflone

Answer and Explanation

Ans. B

A Srinagar based freelance photographer has done Kashmir proud, qualifying for the prestigious 2016 Wisden-MCC (Melbourne Cricket Council) Cricket Photograph of the Year for a stunning image, which captured boys playing cricket in the outskirts of the city, clicked by him. Saqib Majeed, an engineer by profession clicked the award-winning picture at the Nishat garden in Srinagar. The first Asian to receive this award was Atul Kamble and Majeed is the first Kashmiri to get this award.

Question 8: Where have unexploded bombs of World War II been found recently?

A. Germany
B. Austria
C. France
D. Switzerland

Answer and Explanation

Ans. A

More than 50,000 people were evacuated from Germany’s northern city of Hanover on Sunday as bomb disposal teams worked to defuse unexploded World War II-era bombs. Authorities expecting at least five explosive devices, found only three. Two were defused successfully, while the third required special equipment to be made safe. At two other sites, only scrap metal was found. More than 70 years after the end of the war, unexploded bombs are regularly found buried in Germany, a legacy of the intense air campaigns by allied forces against Nazi Germany. On October 9, 1943, some 261,000 bombs were dropped on Hanover and surrounding areas.

Question 9: Justice C S Karnan, has been sentenced to how many months imprisonment by the Supreme Court?

A. 3 months
B. 1 month
C. 9 months
D. 6 months

Answer and Explanation

Ans. D

Controversial Calcutta High Court Justice CS Karnan has been sentenced to six months in jail by the Supreme Court,finding him guilty of contempt of court. The apex court asked the West Bengal police to arrest Justice Karnan, who on Monday had sentenced eight Supreme Court judges, including the Chief Justice of India (CJI) to five years of ‘rigorous imprisonment’. Terming Karnan’s act as ‘gravest of all’, the Supreme Court observed that the Calcutta High Court justice ‘abused the judicial powers and the discretion.’ Justice Karnan is currently in his hometown Chennai.

Question 10: Scientists from which IIT have developed white light emission using natural extracts red pomegranate and turmeric?

A. IIT-K
B. IIT-D
C. IIT M
D. IIT-B

Answer and Explanation

Ans. C

Dr. Singh and Prof. Ashok Mishra from the Department of Chemistry, IIT Madras used a mixture of two natural extracts — red pomegranate and turmeric — to produce white light emission. The researchers used a simple and environment-friendly procedure to extract dyes from pomegranate and turmeric. While polyphenols and anthocyanins present in red pomegranate emit at blue and orange-red regions of the wavelength respectively,curcumin from turmeric emit at the green region of the wavelength. White light emission is produced when red, blue and green mix together. This is probably the first time white light emission has been generated using low-cost, edible natural dyes. Though this natural mixture of dyes can be used in a wide variety of applications such as tunable laser, LEDs, white light display, much work needs to be done in terms of photo stability and chemical stability before it becomes ready for translation.

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for May-2017
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4
May-5May-6May-7May-8
May-9May-10May-11May-12