Current Affairs Quiz May 11 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz May 11 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz May 11 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz May 11 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

Current Affairs Questions for the day

Question 1: What was the theme of 2017 National Technology Day?

A. Technology for all
B. Technology for inclusive and sustainable growth
C. Technologies for better quality of life
D. Technology for Start up Indians

Answer and Explanation

Ans. B

Every year May 11 is celebrated as National Technology Day. It is the day to commemorate the first of the five nuclear tests that were carried out on 11 May 1998. On 11 May 1998, Operation Shakti (Pokhran-II) was initiated with the detonation of one fusion and two fission bombs. Following the Pokhran-II tests, India became the sixth country to join the nuclear club.

Question 2: Which city is the most affordable tech city in the world?

A. Cape Town
B. Santiago
C. Boston
D. Bengaluru

Answer and Explanation

Ans. D

According to the Savills Tech Cities Index,Bengaluru is the most affordable tech cities in the world followed by Cape Town and Santiago.

Question 3: Which country is going to build world’s 1st self-sailing electric cargo ship?

A. Sweden
B. Norway
C. India
D. China

Answer and Explanation

Ans. B

Norway plans to launch the world’s first autonomous and fully electric cargo ship named Yara Birkeland next year.

Question 4: Paytm has signed a non-exclusive deal to acquire which company?

A. Freecharge
B. Snapdeal
C. Flipkart
D. Mobikwik

Answer and Explanation

Ans. A

Paytm has reportedly signed a non-exclusive term sheet to acquire Snapdeal-owned payments platform Free Charge.

Question 5: Which film has become highest grossing Indian film in China?

A. 3 Idiots
B. PK
C. Bahubali 2
D. Dangal

Answer and Explanation

Ans. D

Dangal has become the highest grossing Indian film in China, after earning Rs. 148.67 crore within a week of its release.

Question 6: United Nations, IIIT and the government of which state have signed an agreement for setting up innovation lab in the state?

A. Jharkhand
B. Manipur
C. Chhattisgarh
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Ans. C

The United Nations (UN) has decided to set up a Technology Innovation Laboratory in Naya Raipur, Chhattisgarh. A tripartite memorandum of understanding (MoU) among State Government’s Electronics and Information Technology Department, International Institute of Information Technology (IIIT), Naya Raipur and the Telecommunications and IT division of the United Nations has been signed. The setting up of such a facility would help students get an opportunity to take up research and innovation projects of their interest.

Question 7: Which of the following is the official mascot of the 22nd edition of Asian Athletics Championships-2017?

A. Wallago attu
B. Olly Turtle
C. Goliath heron
D. Greater mouse‑deer

Answer and Explanation

Ans. B

The 22nd Asian Athletics Championships 2017 will be held in Bhubaneswar, Odisha. The logo and mascot of the championships have been unveiled in a glittering ceremony held at the Kalinga Stadium Complex in Bhubaneshwar by Shri Naveen Patnaik, Hon’ble Chief Minister of Odisha. While logo depicts an athlete crossing the finishing line with historical tourist attractions of Odisha in the background, the mascot of the meet is an Olive Ridley Sea turtle named OLLY. Beaches of Odisha are a prime nesting site for these endangered sea turtles.

Question 8: India’s first bio refinery plant has set up in which of the following states?

A. Maharashtra
B. Uttar Pradesh
C. Rajasthan
D. Gujarat

Answer and Explanation

Ans. A

The first Bio‐refinery plant of India has been inaugurated in Rahu,Pune district by the Union Minister Nitin Gadkari. This plant has been set up by Praj industries and is capable of producing one million liters of ethanol per annum by processing a variety of biomass like rice and wheat straw, cotton stalk, bagasse, cane trash, corn cobs with superior product yields. This will be very beneficial as biofuels are cost – effective and pollution free.

Question 9: Which Australian Senator became the first woman in the history of Australian Politics to breastfeed her baby during a Parliamentary session?

A. Kirstie Marshall
B. Lee Rhiannon
C. Sarah Hanson‑Young
D. Larissa Waters

Answer and Explanation

Ans. D

Larissa Waters, the deputy co-leader of the Australian Greens party became the first woman in the history of Australian Politics to breastfeed her baby during a Parliamentary session on 9th May 2017. The senator, who returned to Parliament after 10 weeks of maternity leave, breastfed her 2-months old daughter, Alia Joy, during a vote for a Greens policy motion on a federal budget.

Question 10: In which city will the International Yoga Day event on 21st June 2017 be held?

A. Pune
B. Patna
C. Ahmedabad
D. Surat

Answer and Explanation

Ans. C

Ahmedabad will be hosting the biggest ever International Yoga Day event on 21st June 2017.

This was announced by Yoga Guru Baba Ramdev while addressing a press conference in the city on 10th May 2017.

It is expected that the event would have over 5 lakh participants.

The event would be inaugurated by the state’s Chief Minister Vijay Rupani.

To give encouragement for more people to adopt yoga as a way of life, Ramdev’s brand Patanjali would be initiating 11 Lakh Yoga classes across the country in coming days.


general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for May-2017
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4
May-5May-6May-7May-8
May-9May-10May-11