Current Affairs Quiz May 12 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz May 12 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz May 12 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz May 12 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

Current Affairs Questions for the day

Question 1: When is International Nurses Day celebrated?

A. 10 May
B. 9 May
C. 11 May
D. 12 May

Answer and Explanation

Ans. D

Every year May 12 is celebrated as International Nurses Day(the anniversary of Florence Nightingale’s birth) to mark the contributions nurses make to society. The International Council of Nurses (ICN) has celebrated this day since 1965.

Question 2: Which is the first state to introduce logo for hearing impaired drivers?

A. Gujrat
B. Telangana
C. Tamil Nadu
D. Bengaluru

Answer and Explanation

Ans. B

Telangana has become the first state to introduce a logo for vehicles driven by persons with hearing impairment. Hyderabad based graphic designer ManikantaAnnapragada has designed the logo.

Question 3: Who is the new prime minister of Bahamas?

A. Perry Christie
B. Hubert Minnis
C. Erna Solberg
D. Malcolm Turnbull

Answer and Explanation

Ans. B

Hubert Minnis emerged as the Bahamas’ next prime minister in general elections that saw incumbent Perry Christie concede defeat.

Question 4: Who is going to be the next coach Afghan cricket team?

A. Inzamamulhaq
B. Ricky Ponting
C. Shahid Afridi
D. Younis Khan

Answer and Explanation

Ans. D

Younis Khan is set to join the Afghanistan national team as coach after he retires from international cricket.

Question 5: Who is elected as the head of FIFA Governance Committee?

A. Mukul Mudgal
B. R.M. Lodha
C. T.S. Thakur
D. C.S. Karnan

Answer and Explanation

Ans. A

Mukul Mudgal headed the panel probing the 2013 IPL spot-fixing scandal.He was elected as the Head of FIFA’s governance committee at the 67th FIFA Congress in Bahrain

Question 6: According to ‘Bridges Survey’ conducted by the PWD how many bridges in Kerala need immediate replacement?

A. 500
B. 458
C. 365
D. 341

Answer and Explanation

Ans. C

PWD Minister G. Sudhakaran revealed that only 606 of the 2,300 bridges could be deemed safe. An estimated 365 bridges needed “emergency replacement”. The main reasons specified for this state of affairs is poor construction, use of low grade construction material, corruption, administrative apathy, lack of upkeep and periodic inspections, and unchecked river sand-mining for the dangerous state of bridges. Out of these bridges 10 are in excellent condition despite being over 100 years old and are in constant use, bearing the vagaries of weather and the wear and tear of heavy traffic.

Question 7: Who has been reported as America’s oldest living Olympic Champion till his death on May 5th 2017?

A. Ferenc Csik
B. Adolph Kiefer
C. Ralph Flanagan
D. John Macionis

Answer and Explanation

Ans. B

Adolph Kiefer, a celebrated swimming champion who won gold at the age of 17, at the 1936 Berlin Olympics and might well have become one of America’s greatest Olympic champions if World War II had not intervened, died on Friday at his home in Wadsworth, Ill. He was 98. Kiefer was a legendary backstroker, losing just twice in some 2,000 career races. He became the first person to break the one-minute mark in the 100-yard backstroke when he was just 16 years old, clocking a time of 59.8 seconds. He competed at the Olympic Games Berlin 1936 when he was 17, and created a new Olympic record in each round of competition.

The record set by him in the final would stand for 20 years.

Question 8: In which state is the Navegaon National Park situated?

A. Maharashtra
B. Assam
C. Uttar Pradesh
D. Kerala

Answer and Explanation

Ans. A

Navegaon National Park is a beautiful place, located in the Bhandara (Gondia) district of the state of Maharashtra. It was declared as a National Park in the year of 1975. Total area of the park is 133.88 sq. Km. The park has a unique landscape with a huge lake (11 sq.km) surrounded by hills. The watch towers placed at vantage points along the shore of the lake and elsewhere in the forest allow incredible views of animals at close range. The park has an Aviary, a deer park and 3 gardens. The Dr. Salim Ali Bird Sanctuary, Navegaon is home to almost 60% of the bird species found in entire Maharashtra. Every winter, flocks of beautiful migratory birds visit the lake—a rare treat for the eyes. Jungle safari, staying in a tree top house and riding a sail boat in the lake is the most unique experiences of the Navegaon National Park.

Question 9: Which Indian state is launching a boat ambulance service?

A. Tamil Nadu
B. Karnataka
C. Andhra Pradesh
D. Odisha

Answer and Explanation

Ans. D

To improve upon the existing health care facilities, the Odisha government is allocating six boat ambulances in four districts where people are facing problems in availing 108 ambulance service. The boat ambulance service will be made available in Koraput, Kendrapara, Kalahandi and Malkangiri districts. An additional 92 Basic Life Support (BLS) ambulances will be added to the fleet of 420 ambulances that are now in operation in different parts of the state. Rs 21, 21 crore will be spent towards extending emergency ambulance services in the entire state.

Question 10: With which sports is Kavinder Singh Bisht associated?

A. Swimming
B. Gymnastics
C. Boxing
D. Archery

Answer and Explanation

Ans. C

Indian boxer Kavinder Singh Bisht (52kg) qualified for the World Championships after getting a walkover in his box-off at the Asian Championships in Tashkent. Bisht was up against Malaysia’s Salam Abdul Kasim but got a walkover this morning. Third seed Satish Kumar (+91kg) and sixth seed Manoj Kumar (69kg) were among the three Indian boxers who qualified for the World Championships.


general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for May-2017
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4
May-5May-6May-7May-8
May-9May-10May-11