Current Affairs Quiz May 18 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz May 18 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz May 18 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz May 18 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

Current Affairs Questions for the day

Question 1: Anil Madhav Dave recently passed away, he was

A. Minister of Overseas Indian Affairs.
B. Minister of Law and Justice.
C. Minister of Minority Affairs.
D. Minister of Environment, Forest and Climate Change

Answer and Explanation

Ans. D

Anil Madhav Dave was appointed as MOS (independent charge) for Environment, Forest and Climate Change in 2016. He passed away at the age of 60 on 18th May 2017.

Question 2: Who won 2017 Dan David prize?

A. Shrinivas Kulkarni
B. Dawal Khatiya
C. Kailash Satyarthi
D. Malala Yousafzai

Answer and Explanation

Ans. A

Indian scientist Shrinivas Kulkarni has won the prestigious Dan David prize for his contribution in the field of astronomy. He is a pioneer and leading figure in time-domain astrophysics across the electromagnetic spectrum who built and conducted the Palomar Transient Factory.

Question 3: Which country has banned full face veil in public?

A. China
B. Turkey
C. Austria
D. UAE

Answer and Explanation

Ans. C

The Austrian government has passed a legislation outlawing the use of garments that fully cover the face of women such as the burqa, as well as the distribution of the Quran in public. Women who wear clothing that covers their faces, such as burqas or niqabs, in places like universities, public transportation or courthouses will face fines of 150 euros.

Question 4: According to Brand finance which is the most valuable brand in India?

A. Bharti Group
B. Adani Group
C. ITC Group
D. Tata Group

Answer and Explanation

Ans. D

According to Brand finance report Tata Group emerged as the most valuable brand in India. Tata Group is followed by Airtel at the second place and LIC at the third.

Question 5: BSNL has inked agreements with Facebook and which other company?

A. Google
B. Twitter
C. Paytm
D. MobiKwik

Answer and Explanation

Ans. B

BSNL has inked agreements with Facebook and MobiKwik in order to popularize the internet and its value added services among its customers. BSNL will work with Mobikwik to co-create a BSNL mobile wallet to facilitate payment for its products and services.

Question 6: A new vaccine for which disease has been launched by theMinistry of Health and Family Welfare?

A. Shingles
B. Mumps
C. Pneumonia
D. Chickenpox

Answer and Explanation

Ans. C

Pneumococcal disease is one of the major causes of vaccine preventable deaths in children under five years of age, In India, it affects nearly 20 per cent of global pneumonia deaths in this age group. The vaccine is being rolled out to approximately 21 lakh children in Himachal Pradesh and parts of Bihar and Uttar Pradesh in the first phase.

Question 7: Where is India ranked in the World Bank’s electricity accessibility index?

A.66
B.26
C.59
D.74

Answer and Explanation

Ans. B

The Power Minister, Piyush Goyal, has clarified that India has jumped from 99th spot in 2014, to the 26th position in World Bank’s electricity accessibility ranking for the current year.

Question 8: Who has become the first Indian woman to be conferred with the Woodrow Wilson Award for Global Corporate Citizenship?
A. Chanda Kochhar
B. Kiran Mazumdar-Shaw
C.Indu Jain
D. Vinita Bali i

Answer and Explanation

Ans. A

MD and CEO of ICICI Bank, Chanda Kochhar, has been awarded the Woodrow Wilson Award for Global Corporate Citizenship from the Woodrow Wilson Centre in Washington DC. The award is in recognition of her tremendous work and able leadership in improving the lives of common people.

Question 9: India’s first electric cab fleet will be launched in which city?
A. Mumbai
B. Kanpur
C. Mangalore
D. Nagpur

Answer and Explanation

Ans. D

The first electric cab fleet in the country is going to be launched in Nagpur from the 26th of May 2017. With India’s pledge to go all electric by 2030, this is a step towards fulfilling that goal.

Question 10: Who has won the 2017 men’s singles Mutua Madrid Open tennis tournament?
A. Roger Federer
B. Nick Kyrgios
C. Rafael Nadal
D. Stan Wawrinka

Answer and Explanation

Ans. C

Rafael Nadal is the winner of the 2017 men’s singles Mutua Madrid Open tennis tournament. Nadal went on to win his 5th Madrid Open title, beating Dominic Thiem in the final, 7–6(10–8), 6–4.

Current Affairs Quiz May 18 2017

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for May-2017
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4
May-5May-6May-7May-8
May-9May-10May-11May-12
May-13May-14May-15May-16
May-17May-18