Current Affairs Quiz May 19 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz May 19 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz May 19 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz May 19 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

Current Affairs Questions for the day

Question 1: Who has been given additional charge of Ministry of Environment, Forest and Climate change?

A. Vijay Goyal
B. Piyush G oyal
C. Veerappa Moily
D. Dr. Harsh Vardhan

Answer and Explanation

Ans. D

Minister of Earth Sciences and Science and Technology, Harsh Vardhan, has been given additional charge of the Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEF) after the demise of Union Minister Anil Madhav Dave.

Question 2: Which state government has launched “She Pad” scheme?

A. Madhya Pradesh
B. Uttar Pradesh
C. Kerala
D. Chennai

Answer and Explanation

Ans. C

Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan has announced that the government will distribute sanitary pads to girls in all the schools in the state. The system to dispose used pads without harming the environment will be set up as well. The total cost will be approximately Rs 30 crore for five years.

Question 3: SIMBEX, Bilateral navy exercise involves India and which other country?

A. China
B. Sri Lanka
C. Singapore
D. Saint Lucia

Answer and Explanation

Ans. C

SIMBEX, the 24th bilateral exercise involving Indian Navy and Republic of Singapore Navy has commenced in South China Sea. Full form of SIMBEX – “Singapore-India Maritime Bilateral Exercises“ The exercise will be held from May 18, 2017 to May 24, 2017.

Question 4: India’s first womb transplant was conducted in which city?

A. Indore
B. Pune
C. Mumbai
D. Nagpur

Answer and Explanation

Ans. B

Doctors at a Pune hospital successfully conducted India’s first womb transplant by transferring a woman’s uterus to her 21-year-old daughter, who was unable to conceive a child. The surgeons retrieved the uterus using a laparoscopic technique, which shortened the duration of the procedure, bringing it down from normal 12 hours to nine.

Question 5: Which automobile company has decided to stop selling its cars in India?
A. Force Motors
B. General Motors
C. Ford Motors
D. None of these

Answer and Explanations

Ans. B

General Motors will stop selling cars in India from the end of this year, drawing a line under two decades of battling in one of the world’s most competitive markets. General Motors has less than a one percent share of passenger car sales in India. The company will instead focus on producing vehicles for export from India.

Question 6: Which state is at the top for the second consecutive year in the public affairs indexissued by PAC?

A. Gujarat
B. Andhra Pradesh
C. Assam
D.Kerala

Ans. D

Kerala and Tamil Nadu have secured first and second rankings for the second year in a rowin public affairs index (PAI) in governance in States.Karnataka is at the fourth position and Maharashtra at the fifth position.

Question 7: Who has been appointed as the UN’s highest official on humanitarian assistance and aid coordination?

A. Moon Jae‑in
B. Park Geun‑hye
C. Mark Lowcock
D. António Guterres

Ans. C
Mark Lowcock,the British humanitarian expert, has been appointedby the Secretary-General Antonio Guterres to be the next UN humanitarian chief.He will take over from Stephen O’Brien, who held the post for two years, serving in what is widely viewed as one of the UN’s most demanding jobs.

Question 8: Which year will be takes as the base year of the all-India Index of Industrial Production (IIP)?

A. 2011-12
B. 2009-10
C. 2008-09
D. 2013-14

Answer and Explanation

Ans. A The Central Statistics Office (CSO), Ministry of Statistics and Programme Implementation revised the base year of the all-India Index of Industrial Production (IIP) from 2004-05 to 2011-12This will not only reflect the changes in the industrial sector but to also align it with the base year of other macroeconomic indicators like the Gross Domestic Product (GDP), Wholesale Price Index (WPI).

Question 9: The first-ever Bhairon Singh Shekhawat Lifetime Achievement Honour in Public Service has been awarded to whom out of the following?

A. Manik Sarkar
B. Pawan Chamling
C. T. R. Zeliang
D. Okram Ibobi Singh

Answer and Explanation

Ans. B

The President Pranab Mukherjee presented the 1st Bhairon Singh Shekhawat Life Time Achievement Honour in Public Service to Shri Pawan Kumar Chamling, Chief Minister of Sikkim. Chamling first won the assembly elections in 1994 and has won the assembly elections five times.

Question 10: The 43rd edition of G7 summit will be held in which city in Sicily?

A. Taormina
B. Ragusa
C. Noto
D. Monreale

Answer and Explanation

Ans. A

The 43rd G7 Summit will take place in Taormina, Sicily on May 26-27, 2017.The leaders of the seven G7 states and the representatives of the European Union will attend the summit. The G7 first started as G6(France, US, UK, West Germany, Japan and Italy) in November 1975 to take up a range of pressing economic issues. Later, the issues went beyond economics and political, security and social issues were added as part of the topics under consideration. Membership was also extended to Canada in 1976 and the EU being given a seat at the summit table.

Current Affairs Quiz May 19 2017

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for May-2017
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4
May-5May-6May-7May-8
May-9May-10May-11May-12
May-13May-14May-15May-16
May-17May-18May-19