Current Affairs Quiz May 20 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz May 20 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz May 20 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz May 20 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

Current Affairs Questions for the day

Question 1: Who has been elected as the President of Iran?

A. Hassan Rouhani
B. Ebrahim Raisi.
C. Recep Tayyip Erdoğan.
D. Fuad Masum

Answer and Explanation

Ans. A

Hassan Rouhani won Iran’s presidential election, beating Ebrahim Raisi to begin his second four-year term in office.

Question 2: Hello, the social network, has been created by?

A. Ronald Wayne
B. Brian Acton
C. Orkut Buyukkokten
D. Ramu Yalamanchi

Answer and Explanation

Ans. C

Hello has been founded by Orkut creator Orkut Buyukkokten. The app is still in beta phase, claims to let users build “personas” based on their passions and interests.

Question 3: Which ride hailing app has recently launchedan app using the Progressive Web App technology?

A. Uber
B. OLA
C. DIDI
D. Meru Cabs

Answer and Explanation

Ans. B

Ola becomes the first ride hailing app in Asia Pacific region to use Progressive Web App technology.

Question 4: Which committee has been formed for Desiltation of Ganga?

A. Chitale Committee
B. Justice Dhingra
C. Watal Committee
D. None of the above

Answer and Explanation

Ans. A

The Union Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation had constituted this 4 Member committee to prepare guidelines for desiltation of Ganga River last year.

Question 5: Who is the chairman of the GST Council?

A. Arvind Panagariya
B. Narendra Modi
C. Arun Jaitley
D. Ratan Watal

Answer and Explanation

Ans. C

The chairman of the GST council is Arun Jaitley.

Question 6: Which Indian village has been awarded the 2017 Smart Village Award?

A. Chikmagalur
B. Kottayam
C. Govardhan Ecovillage
D. Cuddalore.

Answer and Explanation

Ans. C

Govardhan eco village, situated at the foothills of the Sahyadri mountains,is in the Wada taluka of Maharashtra.Run by ISKCON, Govardhan eco village has been given the United Nations award for taking innovative measures of ‘sustainable tourism’ in country.

Question 7: Which sector’s revenue from exports touched an all-time high of INR 2282 crore this fiscal?

A. Cereals
B. Textile
C. Jewellery
D. Coir

Answer and Explanation

Ans. D

India has exported 9.57 Metric Tonnes of coir worth INR 2282 Cr in the financial year 2016-17,which is the highest so far. Coir sector in India has immense growth potential and can provide employment to a lot of people as well.

Question 8: Who has been appointed as the new Prime Minister of France?

A. Thierry Solère
B. Edouard Philippe
C. Antoine Rufenacht
D. Alain Juppé

Answer and Explanation

Ans. B

President Emmanuel Macron has appointed a conservative prime minister, Edouard Philippe, in a move to broaden his political appeal and weaken his opponents before legislative elections in June.

Question 9: Who is the winner of the 2017 Formula 1 Spanish Grand Prix?

A. Fernando Alonso
B. Kimi Räikkönen
C. Lewis Hamilton
D. Max Emilian Verstappen

Answer and Explanation

Ans. C

Lewis Hamilton and Mercedes stole a stunning victory in the Spanish Grand Prix from Ferrari’s Sebastian Vettel.

Question 10: In which state is the Nandankanan Zoological Park (NZP) situated?

A. Assam
B. Meghalaya
C. West Bengal
D. Odisha

Answer and Explanation

Ans. D

Nandankanan Zoological Park is located 20 kms ahead of the capital city Bhubaneswar in Orissa. The sprawling,dense, and tranquil forests of Chandaka, Nandankanan has the first captive Gharial breeding center of India. The name that literally means the “Garden of Pleasure” is the most picturesque park. A visit to the park gives an opportunity to discover unique flora and fauna flourishing in their most natural habitat.

Current Affairs Quiz May 20 2017

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for May-2017
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4
May-5May-6May-7May-8
May-9May-10May-11May-12
May-13May-14May-15May-16
May-17May-18May-19May-20