Current Affairs Quiz May 21 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz May 21 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz May 21 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz May 21 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

Current Affairs Questions for the day

Question 1: Which of the following Indian presidents was recently honored by NASA?

A. Pranab Mukherjee
B. Pratibha Patil
C. K. R. Narayanan
D. APJ Abdul Kalam

Answer and Explanation

Ans. D

Scientists at NASA have named a new organism discovered by them after former president A P J Abdul Kalam.

Question 2: What is the amount of funds raised by Soft Bank’s Vision Fund?

A. USD 93 million
B. USD 930 million
C. USD 930 billion
D. USD 93 billion

Answer and Explanation

Ans. D

The world’s largest Tech fund, backed by Japan’s Sof tbank Group and Saudi Arabia’s main sovereign wealth fund, has raised over USD93 billion.

Question 3: RCEP trade ministers will meet in which country?

A. Japan
B. China
C. Vietnam
D. Taiwan

Answer and Explanation

Ans. C

Trade ministers of 16 countries, including India, will meet in Vietnam to discuss progress in the ongoing negotiations of proposed mega trade deal RCEP.

Question 4: Who is the First civilian from the Indian Navy to summit Mount Everest?

A. Brijmohan Sharma
B. Brijesh Thapa
C. Ravi Kumar
D. Manu Kumar Jain

Answer and Explanation

Ans. A

Brijmohan Sharma has become the first civilian from the Indian Navy to summit Mount Everest.

Question 5: When is National Anti-Terrorism day observed?
A. May 18
B. May 20
C. May 21
D. May 23

Answer and Explanation

Ans. C

Every year May 21 is observed as National Anti-Terrorism day because on this day Former Prime Minister of India, Rajiv Gandhi, was assassinated by a suicide bomber while conducting an election campaign in Sriperumbudur in Tamil Nadu.

Question 6: With which country has India signed an expanded PTA with?

A. Argentina
B. Brazil
C. Chile
D. Bolivia

Answer and Explanation

Ans. C

India and Chile have signed a pact on the expansion of the India–Chile Preferential Trade Agreement (PTA).This agreement will improve commercial relations between both the countries.

Question 7: Which non-Arab state was the first to recognize PLO in Palestine in 1974?

A. Bangladesh
B. India
C. Pakistan
D. Sri Lanka

Answer and Explanation

Ans. B

India registered its vote in 1947 against the partition of Palestine at the United Nations General Assembly. In 1974, India became the first Non-Arab State to recognize PLO as sole and legitimate representative of the people of Palestine. Recently,India and Palestine has signed five agreements in different areas including health, agriculture, and Information Technology.

Question 8: Who has been given the Mark Twain Prize 2017 for American humour?
A. David Letterman
B. Conan O’Brien
C. Johnny Carson
D. Stephen Colbert

Answer and Explanation

Ans. A

David Letterman will receive the 2017 Mark Twain Prize for American Humor, the annual award given out annually by the Kennedy Center in Washington, D.C.

Question 9: Which Indian wrestler has won the gold at the 2017 Asian Wrestling Championship?
A. Yogeshwar Dutt
B. Satyawart Kadian
C. Mausam Khatri
D. Bajrang Punia

Answer and Explanation

Ans. D

Bajrang Punia won the gold medal on the penultimate day of the Asian Wrestling Championship, after defeating South Korea’s Seunghui Lee 6-2 in the men’s 65kg freestyle category at the Indira Gandhi Sports Complex.

Question 10: The 2017 INSA Young Scientist award for research in cancer treatment has been given to which professor?
A. Aravind Kumar Rengan
B. Dr. Jyotsnendu Giri
C. Subha Narayan Rath.
D. Subbulakshmi Chidambaram

Answer and Explanation

Ans.

A Indian National Science Academy (INSA) medal in the Young Scientist category for 2017 has been awarded to a professor in the Indian Institute of Technology, Hyderabad. Dr Aravind Kumar Rengan, assistant professor in the department of biomedical engineering at IIT Hyderabad, has been given the award for having devised a novel way of nano-delivery using liposomes and gold nano particles, which is useful for both imaging and therapeutics.

Current Affairs Quiz May 21 2017

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for May-2017
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4
May-5May-6May-7May-8
May-9May-10May-11May-12
May-13May-14May-15May-16
May-17May-18May-19May-20
May-21