Current Affairs Quiz May 22 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz May 22 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz May 22 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz May 22 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

Current Affairs Questions for the day

Question 1: Which of the following Indian brands have been featured in top 50 luxury goods firms globally?

A. Gitanjali Gems
B. Titan
C. PC Jewellers
D. All of the above

Answer and Explanation

Ans. D

Indian brands Gitanjali Gems, Titan and PC Jewellers have been named in the list of top 50 luxury goods firms globally.

Question 2: Which state has recently launched Good Morning squad to curb open defecation?

A. Madhya Pradesh
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Tamil Nadu

Answer and Explanation

Ans. C

The Maharashtra government has decided to form ‘good morning’ squads to curb open defecation in all villages and districts across the State.

Question 3: Which country is going to build a war museum in Manipur?

A. Japan
B. China
C. Bangladesh
D. Nepal

Answer and Explanation

Ans. A

Japan will build a war museum at Maibam Lokpa Ching in Manipur’s Bishenpur district.

Question 4: Which 2 spaces agencies are jointly making most expensive imaging satellite?

A. NASA and ESA
B. NASA and CNSA
C. NASA and ISRO
D. ISRO and CNSA

Answer and Explanation

Ans. C

NASA and ISRO will jointly develop and launch the world’s biggest and most expensive earth imaging satellite, costing $1.5 billion.

Question 5: Which team won IPL 2017?

A. Kolkata knight riders
B. Mumbai Indians
C. Rising Pune Super Giant
D. Sunrisers Hyderabad

Answer and Explanation

Ans. B

Mumbai Indians painted the city blue as they clinched an astonishing 1-run victory over Rising Pune Super Giant in the final.

Question 6: Which is the world’s busiest single-runway airport?
A. London Heathrow
B. Washington Dulles International Airport
C. Mumbai Chattrapati Shivaji International Airport
D. Munich Airport

Answer and Explanation

Ans. C

The GVK group-run Mumbai airport has become the world’s busiest airport with single-runway facilities.It handles 837 flights a day or one in 65 seconds on an average in fiscal 2017, taking over London’s Gatwick airport that had 757 flights a day.

Question 7: “KalamSat”the world’s lightest satellite has been designed by Rifath Sharook. He belongs to which country?
A. Mynamar
B. India
C. Russia
D.Brazil

Answer and Explanation

Ans. B

Rifath Sharook, the class 12 student from Tamil Nadu, has built this satellite that fits into a 4 centimetre cube and weighs 64 grams. The satellite will be launched by the US-based National Aeronautics and Space Administration (NASA).The satellite has been named after the former president and one of India’s greatest nuclear scientists Dr. APJ Abdul Kalam.

Question 8: Operation Clean Portal for transparent tax administration has been launched by which Union Minister?

A. Arun Jaitley
B. Suresh Prabhu
C. RamvilasPaswan
D. Anant Geete

Answer and Explanation

Ans. A

The Income Tax Department (ITD) has started Operation Clean Money was initiated by on the 31st January, 2017 with the launch of e-verification of large cash deposits made during 9th November to 30th December 2016. This has been done for a transparent tax administration and enable a tax compliant society.

Question 9: The International Cricket Council has increased the prize money to what amount?

A. USD 4 million
B. USD 3.5 million
C. USD 4.5 million
D. USD 5.5 million

Answer and Explanation

Ans. D

The ICC Champions Trophy is a One Day International cricket tournament organised by International Cricket Council. The International Cricket Council (ICC) has raised the prize money for this year’s Champions Trophy by $ 500,000, making it $4.5 million with a winner’s share of $2.2 million.

Question 10: A cure for which deadly virus have been found scientists in the United States?

A. Chikungunya
B. Rotavirus
C. Ebola
D. Hepatitis

Answer and Explanation

Ans. C

A team of scientists from the United States have discovered a possible cure for all five known Ebola viruses, one of which ravaged West Africa in recent years.This will help in the treatment of Ebola viruses. The antibodies found can be used as single therapy treatment for all Ebola viruses.

Current Affairs Quiz May 22 2017

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for May-2017
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4
May-5May-6May-7May-8
May-9May-10May-11May-12
May-13May-14May-15May-16
May-17May-18May-19May-20