Current Affairs Quiz May 24 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz May 24 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz May 24 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz May 24 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

Current Affairs Questions for the day

Question 1: Madhya Pradesh government has signed MOU with which institute for the development of a Happiness Index?

A. IIT Mumbai
B. IIT Madras
C. IIT Kharagpur
D. IIT Roorkee

Answer and Explanation

Ans. C

IIT Kharagpur’s Rekhi Centre of Excellence for the Science of Happiness has signed an MoU with Madhya Pradesh government to collaborate on the development of a Happiness Index for measuring the well-being of the people of the state.

Question 2: Rating agency Moody’s has recently downgraded which country to an A1 rating from AA3?

A. US
B. Brazil
C. China
D. India

Answer and Explanation

Ans. C

Rating agency Moody’s has downgraded China’s long-term local and foreign currency issuer ratings by one notch to an A1 rating from AA3.

Question 3: Who among the following has been named best international cricketer of the year?

A. Ravichandran Ashwin
B. Steve Smith
C. Virat Kohli
D. Ben Stokes

Answer and Explanation

Ans. A

Ravichandran Ashwin has won the coveted International Cricketer of the Year award at the CEAT Cricket Rating (CCR) International awards 2017.

Question 4: What is the full form of FIPB?

A. Foreign Investment Private Board
B. Foreign Investment Public Board
C. Foreign Investment Planning Board
D. Foreign Investment Promotion Board

Answer and Explanation

Ans. D

Full Form of FIPB is Foreign Investment Promotion Board. FIPB is the inter-ministerial body or a single window clearance mechanism for applications on foreign direct investment in India in sectors under the government approval route.

Question 5: Which bank has launched ‘Selfie’trading platform?

A. Canara Bank
B. Yes Bank
C. Federal Bank
D. IDFC Bank

Answer and Explanation

Ans. C

Federal Bank, in association with Geojit, has launched a new trading platform called “Selfie” for customers.

Question 6: Which Indian personality has been named in the Forbes’s 2017 Global Game Changers list?

A. Lakshmi Niwas Mittal
B. Azim Premji
C. MukeshAmbani
D. Dilip Shanghvi

Answer and Explanation

Ans. C

Mukesh Ambani, the 60-year-old chairman of the retail conglomerate Reliance Industries,is among the business leaders who are transforming their industries and impacting billions of lives in the process. Ambani is the only Indian in the list that comprises business leaders from eight different countries.

Question 7: Late Environment Minister Anil Madhav Dave’s residence is known as _________.

A. Vipassana
B. Nadi Ka Ghar
C. Gokulam
D. Indeevaram

Answer and Explanation

Ans. B

The Environment minister Anil Madhav Dave has had an untimely demise. Prime Minister Narendra Modi was one of the first to offer condolences for the loss of the 60-year-old.Mr Dave had been the architect of BJP’s resurrection in Madhya Pradesh since 2003.

Question 8: Which Indian wildlife activist has won the 2017 Whitley Awards?

A. Fateh Singh Rathore
B. Madhu Bhatnagar
C. Vijay Jawandhiya
D. Sanjay Gubbi

Answer and Explanation

Ans. D

This prestigious international prize honours exceptional individuals working on the grassroots level nature to conserve natural habitat in the world’s developing countries, and are often challenged on humanitarian, environmental and political basis in the projects they undertake.Sanjay Gubbi has been awarded for reducing deforestation in Karnataka’s tiger corridors in India.

Question 9: The 2017 National Geographic Bee contest has been won by which Indian-American student?

A. Anish Susarla
B. Rohan Kanchana
C. Abhinav Govindaraju
D. Pranay Varada

Answer and Explanation

Ans. D

Pranay Varada, the 14-year-old Indian-American student, has won the prestigious $50,000 National Geographic Bee competition.The competition, is an annual geography contest open to students ages 10 to 14, organized by the National Geographic Society.

Question 10: Bhindawas Bird Sanctuary, soon to be turned into a tourist resort, is situated in which state?

A. Punjab
B. Uttar Pradesh
C. Haryana
D. Bihar

Answer and Explanation

Ans. C

Manohar Lal Khattar,Haryana CM said that the Bhindawas Bird Sanctuary in Jhajjar, a heaven for the migratory birds, would be developed as a beautiful tourist destination.

Current Affairs Quiz May 24 2017

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for May-2017
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4
May-5May-6May-7May-8
May-9May-10May-11May-12
May-13May-14May-15May-16
May-17May-18May-19May-20
May-21May-22May-23May-24