Current Affairs Quiz May 26 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz May 26 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz May 26 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz May 26 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

Question 1: Who among the following got honorary degree from Harvard?

A. Elon Musk
B. Tim Cook
C. Mark Zuckerberg
D. Larry Page

Answer and Explanation

Ans. C

Mark Zuckerberg received an honorary doctorate degree from Harvard. He received the degree 13 years after dropping out from the University.

Question 2: India’s longest bridge in Assam has been named after whom?

A. Nara Narayan
B. Sister Nivedita
C. Lord Elgin
D. Dr Bhupen Hazarika

Answer and Explanation

Ans. D

PM Modi announced that the bridge will be named after Dr Bhupen Hazarika, a noted playback singer, lyricist, musician, poet, and filmmaker from Assam.

Question 3: Which among the following is the only Indian company to be named among the top 10 consumer financial services?

A. Ujjain finance
B. SBI
C. HDFC
D. None of these

Answer and Explanation

Ans. C

HDFC has be named among the top 10 consumer financial services companies in the world.

Question 4: Government has selected 5 Merchant bankers for stake sale of which company?

A. HPCL
B. IOC
C. BPCL
D. Coal India

Answer and Explanation

Ans. B

Government has selected five merchant bankers to manage 3% stake sale in Indian Oil Corporation.

Question 5: Who among the following was honored by Authors Guild?

A. Toni Morrison
B. Beryl Bainbridge
C. Eduardo Saverin
D. Dustin Moskovitz

Answer and Explanation

Ans. A

The Authors Guild has honoured Nobel literature laureate Toni Morrison at its 25th annual Authors Guild gala.

Question 6: The 2015 Indira Gandhi Peace Prize has been given to which organisation?

A. The International Union for Conservation of Nature (IUCN
B. The International Committee of the Red Cross (ICRC)
C. United Nations High Commissioner for Refugees(UNHCR)
D. The International Development Association (IDA)

Answer and Explanation

Ans. C

‘Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for 2015’ was presented by the former Prime Minister Manmohan Singh to the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR). Singh, who is trustee of Indira Gandhi Memorial Trust (IGMT), gave the prize to UNHCR India Chief of Mission, Yasuko Shimizu.

Question 7: R R Laxman is associated with which sports?

A. Snooker
B. Chess
C. Tennis
D. Hockey

Answer and Explanation

Ans. B

GM RR Laxman of Integral Coach Factory won Xtra Time All India Open Rapid Chess Tournament 2017. He scored 9.5 points out of maximum 10 Rounds. FM Mitrabha Guha scored 8.5 points and secured 2nd position.

Question 8: Stanley Greene, the award-winning photojournalist passed away, belonged to which country?

A. United States
B. France
C. South Africa
D. United Kingdom

Answer and Explanation

Ans. A

The American war photographer Stanley Greene, was a Black Panther activist before becoming a photojournalist, including reports in Afghanistan, Darfur and Rwanda. Mr. Greene was one of the few African-American photographers who worked internationally.

Question 9: Which country is the second-largest producer of steel after China?

A.Russia
B. Brazil
C.United States
D. India

Answer and Explanation

Ans. D

India has emerged as the second – largest producer of steel in the world in 2016, according to the data released by International Stainless Steel Forum (ISSF).

Question 10: The mining of which commodity has been banned in Madhya Pradesh?

A. Coal
B. Aluminum
C. Sand
D. Cobalt

Answer and Explanation

Ans. C

The Madhya Pradesh government has ordered a complete ban on sand mining from the Narmada river. The ban will be effective in all the 18 districtsof Madhya Pradesh through which the river flows.

Current Affairs Quiz May 26 2017

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for May-2017
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4
May-5May-6May-7May-8
May-9May-10May-11May-12
May-13May-14May-15May-16
May-17May-18May-19May-20
May-21May-22May-23May-24
May-25May-26