Current Affairs Quiz May 27 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz May 27 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz May 27 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz May 27 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

Question 1: India’s first electric mass mobility system has been launched in which city?

A. Kanpur
B. Nagpur
C. Pune
D. Indore

Answer and Explanation

Ans. B

Nagpur become the first city with electric fleet of 200 electric vehicles, including taxis, buses, e-rickshaw and autos.

Question 2: Apple has opened its first Southeast Asia store in which country?

A. Vietnam
B. Singapore
C. Malaysia
D. Thailand

Answer and Explanation

Ans. B

Apple has opened its first Southeast Asia store in Singapore’s Orchard shopping district.

Question 3: India has announced $500 mn assistance to which country to deepen its ties in a range of areas including the maritime domain?

A. Thailand
B. Vietnam
C. Mauritius
D. Indonesia

Answer and Explanation

Ans. C

India has announced a $500 million line of credit to Mauritius as the two countries resolved to deepen ties in a range of areas including the maritime domain.

Question 4: 2017 G7 Summit is being held at?

A. Germany
B. Japan
C. Canada
D. Italy

Answer and Explanation

Ans. D

2017 G7 Summit is being held at Italy. The summit will focus on issues surrounding security and growth. A tough debate is expected on issues including trade and climate change.

Question 5: Kalyan Krishnamurthy has taken additional charge of HR. He is the CEO of which company?

A. Flipkart
B. Ringo
C. Snapdeal
D. Oxigen

Answer and Explanation

Ans. A

Flipkart CEO Kalyan Krishnamurthy has taken additional charge of the Human Resources amid merger talks with Snapdeal.

Question 6: Which environment photographer has won the WWF International President’s Award 2017?

A. Rathika Ramaswamy
B. Sudhir Shivaram
C. Rohan Chakravarty
D. Shekar Dattatri

Answer and Explanation

Ans. C

Rohan Chakravarty, a wildlife and environment cartoonist from India, has won WWF International President’s Award 2017 for his efforts to change attitudes towards nature.The award is given in recognition of leadership in young conservationists who are under the age of 30 from around the world.

Question 7: Which Bollywood actor has been given the International Humanitarian Award in Editor’s Choice category of Asian Voice Charity Awards?

A. Deepika Padukone
B. Jacqueline Fernandez
C. Kareena Kapoor
D. Nargis Fakhri

Answer and Explanation

Ans. B

Jacqueline Fernandez was awarded for her philanthropic work in India. She has been working with the charity ‘Habitat for Humanity for the last five years. This organization gives needy people homes to live in and ensures a life of dignity for them.

Question 8: Which country is to be isolated at the insistence of US President Donald Trump?

A. Iran
B. Iraq
C. Israel
D. Lebanon

Answer and Explanation

Ans. A

US President Donald Trump urged Muslim countries to deny sanctuary to extremists and called for international isolation of Iran, which he accused of fuelling “sectarian conflict and terror”.

Question 9: Which team has won the 38th Federation Cup football tournament?

A. Aizawl FC
B. ShillongLajong FC
C. Chennai City FC
D. Bengaluru FC

Answer and Explanation

Ans. D

Bengaluru FC beat Mohun Bagan 2-0 to win the 38th Federation Cup football tournament. Bengaluru FC also booked their berth for next year AFC Cup by virtue of winning the blue riband tournament.

Question 10: A map on the positions of quasars have been made by whom?

A. Scientists
B. Astrologers
C. Astronomers
D. Geologists

Answer and Explanation

Ans. C

Astronomers with the Sloan Digital Sky Survey (SDSS) have created the first map of the large-scale structure of the Universe based entirely on the positions of quasars. Quasars are the incredibly bright and distant points of light powered by super massive black holes.

Current Affairs Quiz May 27 2017

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for May-2017
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4
May-5May-6May-7May-8
May-9May-10May-11May-12
May-13May-14May-15May-16
May-17May-18May-19May-20
May-21May-22May-23May-24
May-25May-26May-27