Current Affairs Quiz May 28 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz May 28 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz May 28 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz May 28 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

Question 1:  India’s first three cases of Zika virus has been detected in?

A. Tamil Nadu
B. Madhya Pradesh
C. Bihar
D. Gujarat

Answer and Explanation

Ans. D

The first three cases of the Zika virus has been detected in Ahmedabad, Gujarat.

Question 2: Tax laws of which country is most complex in Asia Pacific?

A. India
B. China
C. Japan
D. Thailand

Answer and Explanation

Ans. B

China tops the index while Japan, Australia, Indonesia, and South Korea trail India in the complexity index.

Question 3: Which company has become India’s most profitable PSU?

A. ONGC
B. Coal India
C. GSPL
D. IOC

Answer and Explanation

Ans. D

Indian Oil Corp has overtaken Oil and Natural Gas Corp to become India’s most PSU.

Question 4: Which team won 2017 FA cup title?

A. Arsenal
B. Chelsea
C. Liverpool
D. Manchester united

Answer and Explanation

Ans. A

Arsenal defeated Chelsea 2-1 to win the FA Cup title. This was Arsenal’s 13th FA Cup title, the most by any team.

Question 5: Menstrual hygiene day observed on?

A. May 27
B.May 26
C. May 25
D. May 28

Answer and Explanation

Ans. D

Every year May 28 is observed as Menstrual hygiene day International Day of Families. It aims to break taboos and raise awareness about the importance of good menstrual hygiene management for women and adolescent girls worldwide.

Question 6: Which environment photographer has won the WWF International President’s Award 2017?

A. Rathika Ramaswamy
B. Sudhir Shivaram
C. Rohan Chakravarty
D. Shekar Dattatri

Answer and Explanation

Ans. C

Rohan Chakravarty, a wildlife and environment cartoonist from India has won WWF International President’s Award 2017 for his efforts to change attitudes towards nature. The award is given in recognition of leadership in young conservationists who are under the age of 30 from around the world.

Question 7: Which Bollywood actor has been given the International Humanitarian Award in Editor’s Choice category of Asian Voice Charity Awards?

A. Deepika Padukone
B. Jacqueline Fernandez
C. Kareena Kapoor
D. Nargis Fakhri

Answer and Explanation

Ans. B

Jacqueline Fernandez was given this award for her philanthropic work in India. She has been working with the charity ‘Habitat for Humanity’ for last five years. This organization gives needy people homes to live in and ensures a life of dignity for them.

Question 8: Which country is to be isolated at the insistence of US President Donald Trump?

A. Iran
B. Iraq
C. Israel
D. Lebanon

Answer and Explanation

Ans.A

US President Donald Trump urged Muslim countries to deny sanctuary to extremists and called for international isolation of Iran, which he accused of fuelling “sectarian conflict and terror”.

Question 9: Which team has won the 38th Federation Cup football tournament?

A. Aizawl FC
B. Shillong Lajong FC
C. Chennai City FC
D. Bengaluru FC

Answer and Explanation

Ans. D

Bengaluru FC beat Mohun Bagan 2-0 to win the 38th Federation Cup football tournament. Bengaluru FC also booked their berth for next year AFC Cup by virtue of winning the blue riband tournament.

Question 10: A map on the positions of quasars have been made by whom?

A. Scientists
B. Astrologers
C. Astronomers
D. Geologists

Answer and Explanation

Ans. C

Astronomers with the Sloan Digital Sky Survey (SDSS) have created the first map of the large-scale structure of the Universe based entirely on the positions of quasars. Quasars are the incredibly bright and distant points of light powered by super massive black holes.

Current Affairs Quiz May 28 2017

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for May-2017
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4
May-5May-6May-7May-8
May-9May-10May-11May-12
May-13May-14May-15May-16
May-17May-18May-19May-20
May-21May-22May-23May-24
May-25May-26May-27May-28