Current Affairs Quiz May 30 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz May 30 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz May 30 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz May 30 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

Question 1: Who has been appointed as the chancellor of Jamia Millia Islamia?

A. Talat Ahmad
B. Mohammad Ahmed Zaki
C. Najma Heptulla
D. Najeeb Jung

Answer and Explanation

Ans. C

Manipur Governor and former minority affairs minister Najma Heptulla has been appointed as the chancellor of Jamia Millia Islamia.

Question 2: Who among the following has won 2017 Monaco Grand Prix?

A. Kimi Raikkonen
B. Sebastian Vettel
C. Daniel Ricciardo
D. Lewis Hamilton

Answer and Explanation

Ans. B

Sebastian Vettel has won 2017 Monaco Grand Prix. Ferrari’s Kimi Raikkonen finished second while Red Bull’s Daniel Ricciardo clinched the third spot.

Question 3: Which among the following batsman has become the fastest batsman to score 7000 runs in ODI cricket?

A. Virat Kohli
B. AB de villiers
C. Kane Williamson
D. Hashim Aml

Answer and Explanation

Ans. D

South African opener Hashim Amla has become the fastest batsman to score 7000 runs in ODI cricket. He also holds the record for fastest to reach 2000, 3000, 4000, 5000, and 6000 ODI runs.

Question 4: RBI has decided to issue new notes of what denomination?

A. Rs. 1
B. Rs. 2
C. Rs. 5
D. Rs. 1000

Answer and Explanation

Ans. A

Reserve Bank of India has announced that it will soon be putting new one rupee notes into circulation.

Question 5: According to World Bank, India’s gross domestic product is expected to grow at what rate during 2017-2018?

A. 7.8%
B. 7.6%
C. 7.4%
D. 7.2%

Answer and Explanation

Ans. D

As per World Bank, India’s gross domestic product is expected to grow 7.2 percent in 2017-18.

Question 6: Who has been elected as the new Director-General of the World Health Organisation (WHO)?

A. David Nabarro
B. David Nabarro
C. Tedros Adhanom Ghebreyesus
D. Dr Margaret Chan

Answer and Explanation

Ans. C

The Member States of WHO elected Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus as the new Director-General of WHO. He was nominated by the government of Ethiopia.He is the successor of Dr. Margaret Chan, who has been the Director General of WHO since January 1, 2007.

Question 7: Which country is hosting the World Street Food Congress (WSFC17)?

A. Thailand
B. Philippines
C. West Indies
D. Malaysia

Answer and Explanation

Ans. B

This year’s WSFC, to be held from May 31 to June 4, will feature street food chefs and vendors from the Philippines, Singapore, India, China, Indonesia, Malaysia, Vietnam, United States, Thailand, Mexico, Germany and Japan.The World Street Food Congress 2017 expects around a100,000 visitors at the venue, the Mall of Asia Concert Grounds.

Question 8: Where is the Mathikettan Shola National Park located?

A. Assam
B. Rajasthan
C. Nagaland
D. Kerala

Answer and Explanation

Ans. D

Mathikettan Shola National Park is a beautiful place, located in the Idukki district of the state of Kerala. The park is located between other reserve forests like Eravikulam National Park and Pampadam Shola National Park.Rare animals like Tigers, Panthers, Elephants, Giant grizzled squirrel, Flying squirrels, Spotted deer and Nilgiritahr are to be seen in the national park.

Question 9: The 2017 FICCI Smart Policing Award has been given to the police of which city?

A. Delhi city police
B. Bengaluru city police
C. Jaipur city police
D. Pune city police

Answer and Explanation

Ans. D

The Pune city police received the Federation of Indian Chamber of Commerce and Industries (FICCI) Smart Police Award for the year 2017. The program focused on the use of modern technology for internal security issues.

Question 10: Where is the world’s largest telescope being constructed?

A. Mojave Desert
B. Sonoran Desert
C. Atacama Desert
D. Black Rock Desert

Answer and Explanation

Ans. C

The construction of the Extremely Large Telescope was inaugurated by the Chilean President Michelle Bachelet, which scientists say will be the world’s largest optical and infrared telescope once it is complete.The telescope will be constructed at a 3,000-meter-high mountain in the middle of the Atacama Desert.The ELT is being built by the European Southern Observatory and will have a main mirror that is 39 metres in diameter.

Current Affairs Quiz May 30 2017

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for May-2017
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4
May-5May-6May-7May-8
May-9May-10May-11May-12
May-13May-14May-15May-16
May-17May-18May-19May-20
May-21May-22May-23May-24
May-25May-26May-27May-28
May-29May-30