Current Affairs Quiz November 01 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz November 01 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz November 01 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz November 01 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 1 November 2017

Question 1:Which state Celebrates its Statehood day on 1st November?
A. Telangana
B. Madhya Pradesh
C. Himachal Pradesh
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: B

Madhya Pradesh celebrates its Statehood day on 1st November.

Question 2:Recently,India won a T20 international cricket match for the first time against which country?
A. Australia
B. New Zealand
C. England
D. South Africa

Answer and Explanation

Answer: B

India won the T20 match against new Zealand by 53-runs and have taken a 1-0 lead in the series This is India’s first ever win against New Zealand in T20Is.

Question 3:India began three day anti submarine drill with which country? A. Switzerland B. US C. Japan D. S Korea

Answer and Explanation

Answer: C Navies of India and Japan began a three-day anti-submarine warfare exercise in the Indian Ocean region to deepen their operational coordination in the strategically important sea lanes around the two countries.

Question 4: India sent its first ever consignment of wheat to Afghanistan by sea through Chabhar Port, Chabhar port belongs to which country?
A. Switzerland
B. Pakistan
C. Iraq
D. Iran

Answer and Explanation

Answer: D India sent its first ever consignment of wheat to Afghanistan by sea through Iran’s Chabhar Port, marking the inauguration of the trade route bypassing Pakistan.

Question 5:Shivaji Memorial will be World’s tallest statue is being built in which state?
A. Karnataka
B. Maharashtra
C. Kerala
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: B The proposal to increase the height of the Chhatrapati Shivaji Maharaj statue, to be built off Mumbai Coast, from 192m to 210m has been cleared, making the world’s tallest statue once built.

Question 6:Sony will launch its robotic pet dog named Aibo, Sony Electronics is ____ tech giant.
A. Japanese
B. Indian
C. American
D. Chinese

Answer and Explanation

Answer: A Japanese electroics major Sony will launch a robotic pet dog called ‘Aibo’ which can bark, sit and wag its tail.

Question 7:Which celebrity has been named the top earning dead celebrity?
A. Albert Einstein
B. Michael Jackson
C. Bob Marley
D. Elvis Presley

Answer and Explanation

Answer: B Late singer Michael Jackson has been named the highest-earning dead celebrity for the 5th consecutive year by Forbes.

Question 8:What is India’s ranking in ease of doing business list among 190 other countries?
A. 103rd
B. 100th
C. 123rd
D. 130th

Answer and Explanation

Answer: A India has jumped 30 places to be ranked 100 among 190 countries in the World Bank’s 2018 ease of doing business report.

Question 9:Who has been appointed as the CEO and MD of Tata steel global operations?
A. TV Narednran
B. TV Dinakaran
C. M Sundaram
D. Sham Saran Gupta

Answer and Explanation

Answer: A Tata Steel has promoted TV Narendran as the CEO and Managing Director globally.

Question 10:Which Indian pacer has topped ICC T20I bowlers’ ranking?
A. M Shami
B. Ashish Nehra
C. B Kumar
D. Jasprit Bumrah

Answer and Explanation

Answer: D Indian pacer Jasprit Bumrah has regained the top spot in the ICC T20I bowlers rankings, afterPakistan Spinner Imad Wasim fell to second place.

Daily Current Affairs: 01 November

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for November-2017
Happy Learning!
Nov-1Nov-2Nov-3Nov-4
Nov-5Nov-6Nov-7Nov-8
Nov-9Nov-10Nov-11Nov-12
Nov-13Nov-14Nov-15Nov-16
Nov-17Nov-18Nov-19Nov-20
Nov-21