Current Affairs Quiz November 10 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz November 10 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz November 10 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz November 10 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 10 November 2017

Question 1:Lodha Committee was constituted for structural reforms of which sport?
A. Cricket
B. Hockey
C. Badminton
D. Olympics

Answer and Explanation

Answer: A

Lodha committee recommended number of structural reforms in the Indian Cricket.

Question 2:Which Electricity firm has inked a pact with Bangladesh to supply electricity from its Jharkhand plant?
A. Reliance Power
B. EESL
C. Adani Power
D. Torrent Power

Answer and Explanation

Answer: C

Adani Power(Jharkhand) has inked long-term pact with Bangladesh Power Development Board(BPDB) to supply electricity from its upcoming 1,600MW plant at Godda in Jharkhand.

Question 3:Which city has signed a twin city agreement with Seoul?
A. Lucknow
B. Delhi
C. Allahabad
D. Surat

Answer and Explanation

Answer: B

The Delhi government signed a twin city agreement with the Seoul Metropolitan Government for strengthening cooperation in fields of e-governance, transportation, climate change and smart city.

Question 4:Which organization has formed an election observation mission to monitor Nepal polls?
A. UN
B. WB
C. SAARC
D. EU

Answer and Explanation

Answer: D

The European Union Election Observation Mission was officially launched to monitor the general and provincial polls in Nepal which are scheduled for 26th November and 7th December.

Question 5:Who has won the Jewish Nobel Prize 2018?
A. Natalie Portman
B. Ema Watson
C. Ratan Tata
D. Cyrus Poonawala

Answer and Explanation

Answer: A

Natalie Portman has been awarded Israel’s 2018 Genesis Prize in recognition of her commitment to social cause and deep connection to her Jewish and Israeli root.

Question 6:Headquarter of UNESCO is in ____.
A. Dubai
B. N York
C. Washington
D. Paris

Answer and Explanation

Answer: D

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation is a Paris, France based international organization.

Question 7:What is India’s position in latest business optimism ranking?
A. 5th
B. 29th
C. 7th
D. 2nd

Answer and Explanation

Answer: C

India has slipped in ‘Business Optimism’ index to the 7th position in the September quarter from the 2nd slot in the previous three months, showing clear signs of lag in the economy.

Question 8:Which bank recently began operation in Karachi to start its financial operation in Pakistan for the first time?
A. State Bank of India
B. Bank of China
C. Bank of America
D. State Bank of Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: B Bank of China has formally launched its operations in Pkaistan, with its first branch inaugurated in Karachi.

Question 9:Which Indian short film won Best Short Film award at Montreal?
A. Mausam
B. The School Bag
C. Juvenile
D. Black Pearl

Answer and Explanation

Answer: B Indian short film ‘The School Bag’ won the Best Short Film Award at the South Asian Film Festival of Montreal in Montreal.

Question 10:Which of the following has ordered banks to provide doorstep service to those above 70?
A. RBI
B. Supreme Court
C. Indian Government
D. SEBI

Answer and Explanation

Answer: A The RBI has directed banks to provide doorstep banking to senior citizens of over 70 years of age and differently-abled people by December 31.

Daily Current Affairs: 10 November

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for November-2017
Happy Learning!
Nov-1Nov-2Nov-3Nov-4
Nov-5Nov-6Nov-7Nov-8
Nov-9Nov-10Nov-11Nov-12
Nov-13Nov-14Nov-15Nov-16
Nov-17Nov-18Nov-19Nov-20
Nov-21

Daily-Current-Affairs-10-november-2017-Current-Affairs-Quiz-november-10-2017-Current-Affairs-Infographic